Pozrite sa, s čím všetkým vám môže pomôcť hummus.dreamstime
StoryEditor

Hummus nie je humus, ale liečivá pochúťka: Pomôže s chudnutím a je skvelý pre alergikov

08.03.2023, 19:00
Zdravie

Hummus je obľúbenou pochúťkou po celom svete. Keďže sa vyrába zo zdravých surovín, ukrýva v sebe veľké množstvo zdravotných výhod. Pomôže s chudnutím, trávením, ale aj ľuďom s alergiou. Pozrite sa, čo ďalšie dokáže táto liečivá nátierka.

Hummus je nátierka, ktorá sa vyrába z cíceru, sezamových semienok, cesnaku, olivového oleja a citrónovej šťavy. Pochádza z Blízkeho východu, je ľahko dostupná takmer v každom obchode, no vyrobiť si ju môžete aj samy doma. Ukrýva v sebe množstvo minerálov, ako napríklad železo, horčík, draslík či meď. Rovnako tak je bohatým zdrojom vitamínov a bielkovín, vďaka ktorým skvele vplýva na imunitu, ale aj budovanie svalov. Ak začnete hummus konzumovať pravidelne, pripravte sa na zlepšenie celkového zdravia. Pozrite sa, s čím všetkým vám môže pomôcť.

Zbohom nadbytočné kilá

Ak sa snažíte zhodiť pár kíl, rozhodnete by ste mali do svojho jedálnička zaradiť aj hummus. Keďže obsahuje sezamové semienka, zdravé tuky a škrob z cíceru, dokáže podporiť chudnutie, zlepšiť trávenie a zbaviť vás nežiadúceho tuku na bruchu.

Pomôže s príznakmi anémie

Anémia je nepríjemný stav, kedy vaše telo trpí nedostatkom zdravých červených krviniek. Je často sprevádzaná únavou, bledou pokožkou, bolesťami hlavy, závratmi a zápalmi. Ak tento problém trápi aj vás, mali by ste pravidelne konzumovať stravu bohatú na železo. Práve tento minerál sa nachádza aj v hummuse, takže je skvelý pri liečbe anémie.

image

Hummus pomôže s chudnutím, ale aj trávením.

dreamstime

Zlepšuje trávenie

Hummus dokáže udržať zdravé črevá. Nielenže vás zbaví nepríjemných črevných problémov, ale zlepší vaše trávenie. Keďže je bohatý na vlákninu a zabezpečuje pravidelný pohyb čriev, môže vás zasýtiť na dlhšiu dobu a zabrániť chuti do jedla.

Znižuje hladinu cukru v krvi

Táto liečivá pochúťka obsahuje množstvo výživných látok, vďaka ktorým môže byť nápomocný pri vyrovnávaní hladiny cukru v krvi. Síce cukrovku nevylieči, no s istotou vám ju pomôže zvládnuť.

Skvelý pre alergikov

Pre ľudí s alergiami môže byť niekedy ťažké nájsť niečo, čo môžu jesť bez obáv o svoje alergie. Ak ste alergické na lepok, orechy alebo mliečne výrobky, rozhodne siahnite po hummuse, ktoré nič z toho neobsahuje.

Pomôže so srdcovými chorobami

Jednou z hlavných zdravotných výhod hummusu je, že znižuje riziko vzniku infekcii, zápalov a srdcových chorôb. Môže za to vďačiť najmä vitamínom, draslíku a kyseline listovej, ktorá pomáha udržovať zdravú hladinu cholesterolu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 18:33