Citrusy sú bohaté na vitamín C.pexels
StoryEditor

Zabudnite na doplnky výživy. Toto sú potraviny, ktoré vám pomôžu pri budovaní imunity lepšie ako oni

24.01.2023, 15:00
Zdravie

Toto obdobie je pre prepuknutie rôznych chorôb ako stvorené. Nádcha, chrípka či obyčajné nachladnutie z ktorého sa však nie a nie dostať nie je ničím výnimočným. Ak ste tak do teraz ešte neurobili, je na čase začať budovať svoju imunitu. Na to by ste síce mali myslieť celoročne, ale nikdy nie je neskoro začať. A ako lepšie ju podporiť než pestrou, vyváženou a zdravou stravou?

Vitamín E

Ďalším vitamínom, ktorý pozitívne vplýva na budovanie imunity je vitamín E. Ak si budete pravidelne servírovať avokádo, orechy a rôzne druhy semienok, od ľanových, cez sezamové až po tie slnečnicové, môžete si byť isté, že práve tohto vitamínu budete mať stále dostatok.

image

Semienka by na vašom tanieri nemali chýbať.

pexels

Vitamín C

Na boj s infekciami je v prvom rade dôležité správne fungovanie bielych krviniek. Na ich tvorbu pozitívne vplýva dostatok vitamínu C. Ten je zastúpený v citrusových plodoch, akými sú pomaranče, grapefruity, pomelo či mandarínky. V neposlednom rade však tento vitamín nájdete aj v kiwi, v červenej paprike, kapuste, brokolici a jahodách.

Mimochodom, brokolici sa pripisujú aj rôzne ďalšie zásluhy. Napríklad, že je silný antioxidant, ktorý má aj protirakovinové vlastnosti. Brokolicu môžete konzumovať tak surovú ako aj tepelne upravenú. Určite ju radšej pripravte na pare, než varením, aby si v sebe uchovala čo najviac živín.

Probiotiká

O tom, že imunitný systém dokážu poriadne nakopnúť probiotiká niet žiadnych pochýb. Zároveň vám pomôžu aj po chorobe, aby ste boli čo najskôr fit a mali by ste ich brať aj v prípade, že ste boli nútení jesť kvôli chorobe antibiotiká. Probiotiká sa však nachádzajú aj vo fermentovanej zelenine, kimchi, v tempehu, kombuche, kyslých uhorkách a tiež v mliečnych produktoch ako biely jogurt, kefír či acidofilné mlieko.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 14:31