Zaraďte konopné semienka do vášho jedálnička.pexels
StoryEditor

Konopné semienka: pomôžu zmierniť PMS, zhodiť pár kíl a ocenia ich aj vegáni či vegetariáni

18.01.2023, 10:00
Zdravie

Poznáte konopné semienka? Tieto malé poklady prírody, ktoré pochádzajú z konope siatej sú bohaté na mnohé živiny. Sú tiež skvelým doplnkom vyváženej a pestrej stravy. Konzumovať ich môžete v rôznych pokrmoch, najčastejšie však v mȕsli, šalátoch, smoothie nápojoch, ale pochutnávať si na nich môžete trebárs aj rovnako, ako na orieškoch.

Konopný olej, získaný lisovaním týchto semienok sa často používa aj v kozmetickom priemysle. Jeho pozitívne účinky si môžete overiť tak na tvári ako aj tele či vlasoch.

Zdroj živín

Semienka sú bohatým zdrojom živín. Ak hľadáte jednu potravinu, v ktorej sa dokonale stretnú zdravé tuky, bielkoviny, vláknina, vitamíny a minerály, práve ste ju, respektíve ich našli. Potešíme aj tých, ktorí trpia rôznymi alergiami, pretože sú bezlaktózové a samozrejme bez lepku.

Super potravina pre ženy

Raz mesačne sa asi každá žena ocitne v kolotoči zvanom PMS. Ak chcete symptómy zmierniť, či úplne odstrániť, mali by ste si najmä pár dní pred príchodom menštruácie doplniť vaše jedlá o tieto semienka. Sú tiež zdrojom nenasýtených omega 6 – mastných kyselín. Práve tie si hravo poradia so zápalmi v tele, no zároveň podporujú aj produkciu látok, vďaka ktorým sa vám aj toto obdobie podarí prežiť bež ťažkostí.

Namiesto rýb

Ak nie ste fanúšikom rýb, ktoré zase obsahujú zdravé tuky, ako napríklad omega-3 mastné kyseliny, práve konopné semienka sú alternatívou, ktorou ich viete nahradiť. Okrem toho sú v nich zastúpené aj minerály ako horčík, železo či vápnik, ktoré sú pre zdravie a vitalitu organizmu nevyhnutné.

Aj pre vegánov

Aj jedálniček vegánov a vegetariánov by mal obsahovať tieto drobné, chutné semienka. A to denne. Mäso vám síce úplne nenahradia, no obsahujú dostatočné množstvo bielkovín, ktoré sú pre fungovanie vášho tela nevyhnutné. Bielkoviny si telo nevie ukladať, preto je nutné dbať na ich pravidelný príjem.

Vláknina

Ďalším benefitom je vláknina, ktorej semienka tiež obsahujú pomerne dosť. A ako dobre viete, práve dostatok vlákniny v kombinácii so zdravou stravou môže stáť za vašim úspechom, ak sa snažíte zbaviť sa pár kilogramov. Vláknina podporuje nielen trávenie, ale aj vylučovanie. A ďalším plusom je, že vďaka nej budete dlhšie sýte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 23:25