Citrusy sú bohaté na vitamín C.pexels
StoryEditor

Zabudnite na doplnky výživy. Toto sú potraviny, ktoré vám pomôžu pri budovaní imunity lepšie ako oni

24.01.2023, 15:00
Zdravie

Toto obdobie je pre prepuknutie rôznych chorôb ako stvorené. Nádcha, chrípka či obyčajné nachladnutie z ktorého sa však nie a nie dostať nie je ničím výnimočným. Ak ste tak do teraz ešte neurobili, je na čase začať budovať svoju imunitu. Na to by ste síce mali myslieť celoročne, ale nikdy nie je neskoro začať. A ako lepšie ju podporiť než pestrou, vyváženou a zdravou stravou?

Niektoré potraviny sa na budovaní imunity podieľajú viac, iné menej. My vašu pozornosť upriamime práve na tie z nich, ktoré pri podpore imunitného systému zohrávajú dôležitú úlohu.

Zinok

Zinok je minerál, ktorý je pre správne fungovanie tela nevyhnutný. Žiaľ, telo si z neho nevie urobiť zásoby ani si ho samo vytvoriť. Preto je nevyhnutné, aby vaša strava bola bohatá na potraviny, ktoré ho obsahujú. Počas letnej dovolenky ho iste máte dostatok. Najmä ak holdujete morským plodom v ktorých je zinok bohato zastúpený. Nemenej ho však obsahuje aj hydina, hovädzie mäso či strukoviny. Zinok je prítomný aj v niektorých cereáliách a pečive, no rozhodne nie v takom množstve, ktoré by pokrylo potrebnú dennú dávku. Ak viete, že máte obdobie, počas ktorého váš jedálniček neobsahuje dostatočné množstvo potravín bohatých na zinok, potom ho nezabudnite suplementovať.

image

Morské plody si užite najmä počas dovoleniek, inak je nutné zinok suplementovať.

pexels

Vitamín D

O vitamíne D sme už napísali snáď všetko. No ani v tomto prípade ho nemôžeme úplne opomenúť. Okrem toho, že by ste si ho počas zimy mali rozhodne ordinovať v kvapkách či tabletách, dávame do pozornosti aj potraviny, ktoré sú na déčko bohaté. Sú to najmä ryby, vajíčka a hríby. Rybí olej je mimochodom pre vaše zdravie z rôznych dôvodov veľmi prospešný.

Cesnak

O cesnaku sa hovorí ako o prírodnom antibiotiku. A toho by ste sa mali držať. Jeho sila sa naozaj vyrovná nie jednému lieku. Cesnak pomáha imunitnému systému bojovať proti zápalom. Dokonca je nápomocný aj pri znižovaní stresových hormónov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 01:37