Krásne vlasy budete mať aj vďaka biotínu.pexels
StoryEditor

Vitamín krásy – biotín. Toto sa deje vo vašom tele, ak ho nemáte dostatok

05.01.2023, 10:00
Zdravie

Máte problematickú pleť, lámu sa vám nechty a aj vaše vlasy sú mdlé, bez lesku a rozštiepené? Niekedy nestačia zázračné krémy ani masky. Je nevyhnutné doplniť potrebné vitamíny aj z vnútra. Jedným z vitamínov, ktorému sa hovorí aj vitamín krásy, je biotín. Práve ten výrazne napomáha udržiavať tak vašu pokožku ako aj vlasy vo výbornom stave.

Biotín je súčasťou komplexu vitamínov B, označený je ako vitamín B7, ale môžete sa stretnúť tiež s označením vitamín H.

Zrýchlený metabolizmus

Hoci sa o biotíne hovorí predovšetkým ako o vitamíne krásy, má aj ďalšie, nie menej významné funkcie nevyhnutné pre ľudský organizmus. Biotín zasahuje do metabolizmu cukrov, tukov a tiež aminokyselín. Znamená to teda, že je dôležitý na to, aby ste zo skonzumovaných potravín získali potrebnú energiu. Zrýchľuje metabolizmus, čo oceníte aj v prípade, že sa snažíte udržať si svoje kilá pod kontrolou. Navyše pozitívne vplýva na fungovanie nervovej sústavy, udrží vás v psychickej pohode a v neposlednom rade napomáha pri budovaní imunity.

Zdravá pokožka

Biotín chráni vašu kožu pred okolitými vplyvmi a tiež pred nadmerným vysúšaním. Signálom, že vám chýba vitamín H môže byť práve extrémne vysušená až šupinatá koža, ktorá už na pohľad nevyzerá zdravo. Druhým symptómom môže byť nadmerné vypadávanie vlasov, alebo očividné zhoršenie ich kvality. Ak zbadáte, že sú tenšie, alebo majú väčší sklon k lámavosti, je na čase doplniť tento vitamín. Rovnako to platí aj pri nechtoch.

Biotín v strave

Aby ste si zabezpečili dostatok biotínu v tele, je nevyhnutné, aby bola pestrá aj vaša strava. Biotín sa nachádza v hovädzom mäse, vo vnútornostiach, kvasenej kapuste, ale tiež v strukovinách a orechoch. Ak svoj jedálniček obohatíte o hríby, sóju či ovsené vločky, tiež z nich získate značné množstvo tohto vitamínu krásy.

image

Biotín získate aj z pestrej stravy.

pexels

Zdravé črevá

Okrem toho, že biotín viete získať zo stravy, ďalším spôsobom je, že ho čiastočne syntetizujú črevné baktérie. Práve preto je dôležité, aby aj črevná mikroflóra fungovala tak, ako má. Doplňte si probiotiká a nezabudnite na dostatočný príjem vlákniny v podobe ovocia, zeleniny a celozrnných potravín. Nezabudnite tiež na biele jogurty, kefír, prípadne fermentovanú zeleninu.

Doplnok výživy

V prípade, že sa stav vašej pleti a vlasov nezlepšuje ani po tom, ako ste urobili všetky predošlé kroky, siahnite po doplnkoch výživy. Najlepšie bude, ak sa poradíte v lekárni a vyberiete si doplnok s čo najlepším zložením, ktorý bude zodpovedať vaším potrebám.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:34