Pri bolesti zubov pomôžu klinčeky či cesnak.dreamstime
StoryEditor

Nielen studený obklad, ale aj žuvanie klinčekov či cesnak. Vyskúšajte prírodné liečivá na bolesť zubov

28.07.2023, 20:00
Zdravie

Trápi vás nepríjemná bolesť zubov či ďasien? Ak tento problém nevyriešite hneď, môžu sa dostaviť aj ďalšie zdravotné problémy. Zabudnite však na lieky, poradiť si totiž môžete aj samy. Skúsiť môžete žuvanie klinčekov, cesnak alebo iné babské triky, ktoré vás vyslobodia od bolesti.

Bolesť zubov dokáže poriadne potrápiť a často sa stáva, že vás zastihne v tej najnevhodnejšej chvíli. Ak problém nevyriešite hneď, môže sa dostaviť aj bolesť hlavy či nespavosť. Dôvodov, pre ktoré môžu zuby bolieť, je veľa. Najčastejšou príčinou je kaz, strata plomby, ale aj infekcia a rastúci zub múdrosti. Ako môžete tento problém vyriešiť? Zabudnite na lekára či medicínu. Vyskúšajte niekoľko babských trikov, ktoré vás v takejto situácii môžu zachrániť, kým sa dostanete k zubárovi.

Zázračný klinček

Pri bolesti zubov či zápale môže pomôcť klinček, ktorý sa používal už v minulosti na liečbu mnohých problémov. Toto výrazné korenie obsahuje látky s antibakteriálnymi a dezinfekčnými vlastnosťami a v takejto chvíli vám dokáže takmer okamžite dožičiť úľavu. Najlepším spôsobom je žuvanie, no niektorí odporúčajú aj výplach úst vývarom z klinčeka. Výborný je aj olej s extraktom korenia, ktorý stačí naniesť na vatový tampón a niekoľko krát denne ho priložiť na postihnuté miesto.

image

Klinček dokáže zázraky.

dreamstime

Slaná voda proti zápalu

Mnohí nedajú dopustiť ani na slanú vodu, ktorá je veľmi účinným liekom pri nepríjemnej bolesti zubov. Má dezinfekčné účinky, znižuje zápal, lieči akékoľvek rany a pomáha odstrániť z úst čiastočky nahromadeného jedla a nečistôt, ktoré uviazli medzi zubami. Pri bolesti je najlepšou voľbou kloktanie pomocou domácej ústnej vody, na ktorú potrebujete pol čajovej lyžičky soli a hrnček horúcej vody. Vyplachujte si ňou ústa približne 30 sekúnd, a to niekoľko krát do dňa.

Mäta na upokojenie

Mäta nie je výborná len na svieži dych, ale aj na utlmenie a upokojenie citlivých zubov a ďasien. Výborný je najmä teplý mätový čaj, ktorý môžete pomaly popíjať alebo z neho vybrať čerstvé lístky a priložiť ich na boľavé miesto. Túto metódu však nemusíte použiť len na zohriatie, ale aj na ochladenie. V tomto prípade nepoužite čerstvú mätu, ale obyčajné čajové vrecúška, ktoré vložte na pár minút do mrazničky. Priložte na postihnuté miesto a čakajte pokým znecitlivie. Okamžite pocítite úľavu.

image

Mäta upokojuje citlivé ďasná.

dreamstime

Všeliek menom cesnak 

Už tisíce rokov je cesnak uznávaný pre svoje liečivé vlastnosti. Okrem toho, že pôsobí ako prírodne antibiotikum, obsahuje zložky, ktoré ničia škodlivé baktérie, odstraňujú zubný povlak a pozitívne pôsobia proti bolesti. Síce nemá najlepšiu chuť, no dokáže pomôcť takmer pri každom probléme. Strúčik cesnaku si zabaľte do gázy a vložte do ucha na tej strane, kde vás bolí zub. Odvážnejší si ho môžu priložiť rovno do úst alebo ho chvíľu žuvať.

Vanilkový extrakt tlmí bolesť

Slaná voda, klinček či cesnak sú síce účinní liečitelia, no nie práve najchutnejší. V takomto prípade môžete pri bolesti zubov a ďasien vyskúšať vanilkový extrakt, ktorý je vynikajúcim prírodným antioxidantom. Jednoducho ho naneste na prst alebo vatový tampón, ktorým potierajte boľavé miesto niekoľko krát za deň. Dbajte však na to, aby ste si zaobstarali pravú vanilku a nie jej imitáciu.

image

Vanilkový extrakt zmierňuje bolesť.

dreamstime

Peroxid vodíka neprehĺtajte, iba kloktajte

Pri infekciách, krvácaní či problémoch s bolesťami zubov dokáže pomôcť aj ústna voda obsahujúca peroxid vodíka. Tá znižuje výskytu zubného povlaku, zápal, zabíja baktérie a je vysoko účinná. Neodporúča sa však malým deťom, kde hrozí riziko prehltnutia. Zmiešajte 3-percentný peroxid vodíka s rovnakým dielom vody, kloktajte a napokon vypláchnite.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 16:19