Ak vám nechutí čistá voda, pridajte do nej citrón, mätu či zázvor.dreamstime
StoryEditor

Inú už piť nebudete. Toto sa stane s vaším telom, keď do vody pridáte sódu, citrón či mätu.

10.05.2022, 12:00
Zdravie

Za deň by ste si mali dopriať minimálne dva až tri litre čistej vody, no nie vždy je to možné. Mnohým totiž prekáža jej obyčajná chuť. Ak máte podobný problém, skúste si ju oživiť citrónom, mätou či zázvorom. Nielenže sa budete cítiť skvele a zdravo, vďaka týmto ingredienciám môžete aj schudnúť.

Voda nie je liekom len na smäd, ale aj na dostatočnú hydratáciu vášho organizmu a správne fungovanie všetkých telesných funkcii. Je plná minerálov a živín, vďaka ktorým dokáže prečistiť celé telo. Ak ju začnete piť pravidelne a vo väčších množstvách, pomôže vám pri trávení, poškodení obličiek či bolesti kĺbov. Výborná je však aj na ochranu pokožky, zvyšuje výkon pri cvičení a chráni mozog. Bohužiaľ, mnohým prekáža jej obyčajná chuť, a preto ju radšej nahradzujú sladenými nápojmi. Existuje však niekoľko ingrediencii, ktorými si vodu môžete oživiť. Vďaka nim udržíte svoje telo zdravé a štíhle.

Voda s citrónom

Je samozrejmé, že voda sama o sebe je nevyhnutná na prežitie, no vďaka pridanému citrónu môže byť pre vaše telo ešte prospešnejšia. Citrón obsahuje veľké množstvo antioxidantov či vitamínu C, ale aj vápnik, horčík a kyselinu citrónovú. Pravidelná konzumácia vody s citrónom dodá vášmu telu kyslík, prečistí pokožku a predovšetkým zmierni príznaky starnutia, a teda aj vrásky. Citrón je známy najmä pre svoju jedinečnú kyslastú chuť, no viete, že dokáže zlepšiť náladu a ustáliť emócie? To však nie je všetko. Je skvelým pomocníkom aj na “opicu“, bolesť hlavy, kĺbov, zápchu a osviežujúci dych. Keďže sa po jeho konzumácii budete cítiť sýtejší, dokáže vám pomôcť aj pri nadbytočných kilách. Ak vám po čase začne vadiť jeho kyslosť, skúste si vodu s citrónom ohriať.  

Voda s mätou

Mäta je rastlina, ktorá nemá len nádhernú vôňu a sviežu chuť, ale obsahuje malé množstvo kalórií a cukru, vďaka čomu je výborná pri chudnutí. Ak nemáte chuť na čistú vodu, ale potrebujete zostať hydratovaní, pridajte do nej mätu, ktorá má protizápalové a antioxidačné účinky. Tento zázračný nápoj vám môže pomôcť aj pri bolestivej menštruácii, dojčení či zlom trávení. Vďaka jej osviežujúcim vlastnostiam je výborná na zápach z úst či prechladnutie. Vodu s mätou môžete piť studenú, ale aj teplú. Ak chcete získať čo najviac z jej liečivých účinkov, lístky mäty nekrájajte ani nedrvte.   

image

Mäta pomáha pri zápachu z úst a trávení.

dreamstime

Voda so sódou

Jedlá sóda je viac než len prísada do koláčov, pripisujú sa jej totiž rôzne zdravotné a kozmetické výhody. Je výborná na neutralizovanie žalúdočným kyselín a zmiernenie tráviacich ťažkostí. Ak ju zmiešate s vodou, môžete sa zbaviť napríklad pálenia záhy či rôznych zápalov v tele. Predovšetkým je schopná posilniť vašu imunitu, bojovať proti srdcovým chorobám, obličkovým kameňom či problémom s dýchaním. Mávate časté problémy s nadúvaním? Skúste vypiť lyžicu sódy s čistou vodou a okamžite sa vám uľaví. Možno vám bude vadiť jej zvláštna chuť, no vždy treba myslieť na to, že vám neuškodí, iba pomôže.

Voda so zázvorom

Zázvor nie je len dôležitou ingredienciou v indickej alebo čínskej kuchyni, mnohí ho pridávajú do čistej vody, aby ich telu dodal potrebné živiny. Áno, zázvorová voda v sebe ukrýva veľké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré dokážu udržať váš mozog zdravý, podporiť náladu a správne fungovanie svalov. Vynikajúci je však aj pri nevoľnosti, zápaloch a nadúvaní. Tento liečivý koreň môžete do vody nastrúhať, rozdrviť alebo nakrájať na plátky, na jeho účinky to totiž nemá žiadny vplyv.

image

Zázvor je výborný pri chudnutí či prechladnutí.

dreamstime

Voda s uhorkou

Uhorka s vodou je výborná na hydratáciu, chudnutie, krvný tlak, ale aj zdravú pokožku. Práve vďaka tomu môže byť výbornou náhradou za nezdravé sladené vody. Uhorka obsahuje celý rad vitamínov, antioxidantov a ďalších živín, ktoré pomáhajú telu predchádzať rôznym chorobám ako napríklad rakovina či cukrovka. Ak cvičíte, doprajte si ju hneď po tréningu. Tak sa môžete zbaviť svalovice a zvýšiť pevnosť kostí. Uhorková voda dokáže predovšetkým pomôcť aj pri chudnutí, obmedzuje totiž chuť na jedlo, vďaka čomu zostanete dlhšie sýtejší.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 04:07