Zápach z úst nie je príjemný nikomu.dreamstime
StoryEditor

Skoncujte s ranným zápachom z úst. Takto sa ho zbavíte a potešíte tým aj partnera

02.05.2022, 06:00
Zdravie
Máte pocit, že je váš dych vždy po zobudení nepríjemný? Nechcete sa radšej s partnerom rozprávať, určite ani bozkávať, a preto si zakrývate ústa pokým sa nedostanete do kúpeľne. Aj keď je ranný zápach z úst normálny, rovnako bežne každému prekáža. Zistite, ako sa ho jednoducho môžete zbaviť.

Zápach z úst vzniká vtedy, keď sa vám kúsky jedla zachytia v zuboch. Na týchto kúskoch potom rastú baktérie, ktoré uvoľňujú páchnuce zlúčeniny síry. Najčastejšou príčinou vzniku zápachu je nedostatočná dentálna hygiena, pri ktorej sa na zuboch hromadí povlak vytvárajúci zápach či zubný kaz. Prečo je ranný dych horší než počas dňa? Cez deň totiž neustále produkujete sliny, ktoré zmývajú zvyšky jedla, no počas spánku klesá ich produkcia, vzniká suchosť a v ústach sa začnú hromadiť baktérie. Zápach sa zhoršuje aj konzumáciou niektorých potravín, fajčením alebo pitím alkoholu. Ak vás trápi silná a nepríjemná aróma každé ráno, poradíme vám, čo by mohlo pomôcť.   

Dbajte o ústnu hygienu

Pri zápachu z úst je najdôležitejšia hygiena. Nech vás ani nenapadne skočiť do postele bez toho, aby ste použili zubnú kefku a niť. Čistiť zuby by ste si mali minimálne dve minúty, aby ste odstránili všetok nahromadený povlak. Nezabúdajte ani na jazyk, kde sa bežne zvyknú tvoriť baktérie. Pomôcť vám môže obyčajná kefka alebo špeciálna škrabka, ktorá je navrhnutá tak, aby vás zbavila zvyškov jedla a odumretých buniek. Okrem čistenia zubov môžete skúsiť použiť aj ústnu vodu. Tou však nezakrývajte len zápach, ale vyplachujte si ústa po každom jedle a vtedy, keď máte pocit, že to potrebujete.

image

Použite zubnú kefku, niť či škrabku.

dreamstime

Jedlá, ktoré zápach len zhoršia

Ak sa chcete vyhnúť zápachu skôr, ako vznikne vo vašich ústach, snažte sa nekonzumovať jedlá, ktoré ho spôsobujú. Takýmito nepriateľmi sú najmä cibuľa a cesnak, na ktoré nepomôže ani umytie zubov, pretože sa po zjedení dostanú až do vašich pľúc, odkiaľ ich už len ťažko dostať preč. Najlepšie je ich nekonzumovať alebo sa im vyhýbať vtedy, keď pôjdete do práce, von s priateľmi alebo spať. Zbaviť by ste sa však mali aj tabaku, ktorý poškodzuje ďasná, zafarbuje zuby a predovšetkým spôsobuje nepríjemný dych.

Pomôcť môžu tieto potraviny

Okrem potravín, ktoré zápach zhoršujú, existujú aj také, ktoré váš dych naopak osviežia. Výborným je napríklad petržlen, ktorý v sebe ukrýva veľké množstvo chlorofylu. Táto látka má dezodoračný účinok, a teda dokáže bojovať proti nahromadenej síre v ústach. Najlepšie je použiť petržlen po každom jedle alebo si ho kúpiť ako doplnok stravy. Svieži dych vám môže zaručiť aj fenikel či aníz, ktoré obsahujú aromatické zlúčeniny. Spoľahnúť sa môžete aj na jogurt, ktorý vďaka probiotikám pomáha odstraňovať z tela baktérie. Skúste ho konzumovať denne a zápach z úst postupom času pominie.

image

Zbavte sa zápachu vďaka týmto potravinám.

dreamstime

Žiadna kola ani káva

Odborníci tvrdia, že sucho v ústach často spôsobuje nepríjemný dych, a preto by ste mali dbať o dostatočný pitný režim. Hydratácia pomáha podporiť aj tvorbu slín, skúste teda vypiť najmenej osem pohárov vody denne. Zároveň sa snažte znížiť konzumáciu veľkého množstva kávy či bublinkových nápojov. So zlým dychom vám môže pomôcť napríklad mlieko, ktoré je známym bojovníkom proti zápachu z úst, pretože neutralizuje prostredie ústnej dutiny. Vhodnou voľbou a najrýchlejším liekom je aj ananásový džús. K tradičným receptom nepochybne patrí i zelený čaj, o ktorom sa hovorí, že má dezinfekčné a dezodoračné účinky. Podobne je na tom tiež mäta, ktorá zaručuje svieži dych.   

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:40