Tayla sa nemôže smiať, dvíhať obočie či plakať.instagram/taylaclement
StoryEditor

Z príbehu ženy, ktorá sa nemôže usmiať, nebude do smiechu ani vám. Tayla trpí syndrómom, kvôli ktorému ju šikanovali, dnes je z nej modelka

30.04.2022, 10:00
Zdravie
Syndróm, ktorým trpí Tayla Clement, postihuje len jedného zo štyroch miliónov ľudí. 24-ročná žena nedokáže zdvihnúť kútiky, hornú peru úst, pozerať sa očami do strán ani dvíhať obočie. Tayla bola v detstve šikanovaná za to, že sa nemôže smiať. Dnes je z nej úspešná modelka.

Tayla Clement trpí Moebiovým syndrómom, vzácnym ochorením, ktoré postihuje len pár ľudí na celom svete. Nemôže ovládať tvárové svaly, a preto nedokáže hýbať kútikmi, plakať a poriadne prehĺtať. Aj keď je z nej dnes úspešná modelka a športovkyňa, v minulosti si musela prejsť peklom. V škole bola roky šikanovaná a niekoľkokrát sa pokúsila o samovraždu. Z príbehu ženy, ktorá sa nemôže usmievať, nebude do smiechu ani vám. Je srdcervúci, plný nádeje a odhodlania.

Chcela si vziať život

Tayla trpí vzácnym syndrómom už od narodenia. Keď mala dvanásť rokov, podstúpila operáciu, ktorá jej mala pomôcť. Zákrok spočíval v tom, že jej doktori z pravého stehna odstránili tkanivo, ktoré premiestnili k ústam až po spánky. Tayla sa s veľkou nádejou tešila na pozitívny výsledok. Keď sa však zobudila, cítila sa opuchnutá a mala veľké bolesti. To, čo uvidela po pár týždňoch v zrkadle, ju zlomilo. „Vyzerala som tak hrozne, že mi sestričky a mama s otcom nedovolili týždeň a pol po operácii pozrieť sa na seba do zrkadla,“ priznala Tayla, ktorej život a stav sa po zákroku ešte zhoršil. Kvôli svojmu vzhľadu si mladé dievča muselo prejsť skutočným peklom.

 

Najhoršie to bolo v škole. Tvrdí, že si nepamätá na deň, kedy by ju spolužiaci nešikanovali. Deti ju kopali, dávali jej igelitové tašky a žiadali ju, aby si ich dala na hlavu. Predovšetkým sa jej dennodenne posmievali, vyhýbali a nazývali ju škaredou. „Vyrastať v odlišnosti a neschopnosti ukázať iný výraz tváre bolo naozaj ťažké,“ hovorí Tayla, ktorá sa ako tínedžerka cítila neustále sama a neakceptovane. Keďže nechcela robiť rodine starosti, nikomu nepovedala o svojich pocitoch. Niekedy si dokonca priala, aby vôbec neexistovala. Bohužiaľ, roky šikanovania a depresii vyústili až do niekoľkých pokusov o samovraždu. S pribúdajúcim vekom sa situácia len zhoršovala. Ako 17-ročná začala mávať ťažké záchvaty, ktoré boli spôsobené traumatickým stresom. Napokon sa však jedného dňa rozhodla, že takto žiť nechce.

Dnes je hrdá na to, kým je

Tayla má dnes 24 rokov a psychicky je na tom omnoho lepšie než kedysi. Život jej totiž zachránilo cvičenie a meditácia. V roku 2018 sa dokonca dostala na paraolympiádu, kde súťažila v hode guľou. Získala zlatú medailu a o rok neskôr hodila svetový rekord. Aj keď ju choroba dostala na samotné dno, snažila sa urobiť všetko preto, aby svoj život zmenila k lepšiemu.

 

Začala s profilom na sociálnych sieťach, kde sa premenovala na dievča, ktoré sa nemôže smiať. „Neviem ako, neviem prečo som to urobila. Tvrdo som však pracovala na tom, aby som prijala tvár, s ktorou som sa narodila,“ hovorí Tayla, ktorá je dnes hrdá na to, kým je. Na svojom profile má viac než 27 tisíc fanúšikov, pre ktorých je veľkou inšpiráciou. Tvrdí, že nepotrebuje od nich súcit, ale pomoc na to, aby podporila aj ďalších odlišných ľudí. Prednedávnom sa jej dokonca podarilo podpísať zmluvu so známou modelingovom agentúrou. „Som rada, že operácia nakoniec nevyšla. Neschopnosť sa usmievať je teraz pre mňa tým najväčším darom,“ tvrdí budúca modelka, ktorá sa už teraz teší, že svetu ukáže svoju jedinečnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:06