Sushi pochádza z Japonska. Jedným z najobľúbenejších druhov je maki, ktorého základ tvorí ryža ochutená ryžovým octom, obalená v morskej riase nori a naplnená rôznymi prísadami, ako sú surové ryby či zelenina. Existujú len dva typy ľudí, a to tí, ktorí sa ich nevedia dojesť alebo takí, ktorým už len predstava jedenia surových rýb nerobí vôbec dobre. Nielen jeho chuť, ale aj vzhľad sushi je priam umením. Možno aj z toho dôvodu si niektorí myslia, že je príprava tohto jedla komplikovaná. Áno, je to výzva, no nič, čo by ste nemohli zvládnuť aj doma. Pripravte si s nami krok po kroku sushi ako v ázijskej reštaurácii.
Čo budete potrebovať?
300 g sushi ryže
Plátky morskej riasy nori
Zmes avase-zu
60 ml ryžového octu
10 g morskej soli
60 g cukru
Sójová omáčka
Pasta wasabi
Nakladaný zázvor
Náplň sushi (zvoľte podľa chuti):
Plátky čerstvého alebo údeného lososa
Krabie tyčinky
Krevety
Avokádo
Uhorka
Paprika
Špargľa
Mrkva
Sladký zemiak
Ovocie (ananás, mango, hruška)
Ryža ako základ japonského sushi
Keďže je v sushi základnou surovinou ryža, snažte sa jej príprave venovať najväčšiu pozornosť. Najprv ju namočte na 30 minút do studenej vody, ktorú po uplynutí času vymeňte. Pomaly ju premiešajte rukou, znovu postup zopakujte a robte ho dovtedy, kým voda nezostane úplne čistá. Napokon ju sceďte a uvarte podľa pokynov na obale. Keď je ryža hotová, nalejte na ňu zmes awase-zu, ktorá sa skladá z ryžového octu, cukru a soli. Zmes hrejte nad ohňom pokiaľ sa všetky suroviny nespoja. Vychladnutú ju nalejte rovnomerne na ryžu. Predtým, než začnete s prípravou sushi, nechajte ryžu zakrytú, aby nevyschla.
Postup na výrobu najlepších domácich sushi roliek
Výroba sushi je už o niečo zložitejšie, no všetko sa dá, keď sa chce. Náplň môže tvoriť to, čo máte najradšej, to znamená, že ak nemáte surovú rybu, môžete ju nahradiť zeleninou podľa vlastného výberu. My si pripravíme sushi s lososom, pretože práve ten tvorí základ maki, najobľúbenejšieho druhu sushi. Nakrájajte si lososa na tenučké plátky. Naopak uhorku, avokádo a papriku na tenké prúžky. Na bambusovú podložku si položte morskú riasu nori lesklou stranou nadol. Aby sa vám ľahšie pracovalo s ryžou, namočte si ruky do zmesi awase-zu. Ryžu rovnomerne roztlačte na riasu tak, aby vám na jej spodnom a hornom okraji zostal voľný priestor, tie napokon natrite awase-zu. Na kúsok ryže natrite wasabi pastu. Ak nie ste jej fanúšikom, môžete použiť majonézu alebo smotanovú nátierku. Na ňu poukladajte suroviny podľa vlastného výberu. Pomocou podložky pomaly rolujte riasu smerom od seba. Nakrájajte ju ostrým nožom namočeným v teplej vode. Hotovo, prajeme vám dobrú chuť.