Roller jóga je cvičenie s pomocou penového valca, ktoré uvoľní vašu myseľ a prekrví telo.Pexels/Karolina Grabowska
StoryEditor

Cvičte efektívnejšie: Roller jóga sa s vami nebude maznať, no za odmenu zredukuje celulitídu

10.03.2022, 10:00
Zdravie
S použitím účinného nástroja sa zahrejete pred cvičením alebo upokojíte svalstvo po ňom. Rollerom môžete dokonca ozvláštniť svoju sériu cvikov, a ak to raz skúsite, určite neoľutujete.

Predtým než zabehnete do najbližšieho športového obchodu, zistite ako praktizovať cviky, ktoré vám prekrvia telo.

Pomôže duši aj telu

Roller jóga, respektíve používanie masážneho valca, sa vo všeobecnosti považuje za veľmi bezpečné. Odbúrava stres a je všeobecne známe, že akékoľvek cvičenie uvoľňuje endorfíny. Pozor však pri čerstvo zahojených zlomeninách alebo natrhnutom svalstve, vtedy sa radšej poraďte s lekárom. Svalové napätie dokážete vďaka valcu čiastočne eliminovať aj niekoľko hodín po odcvičení. Pôsobenie „správneho“ tlaku ale nepatrí medzi jediné výhody používania rollera.

Penový valec pomáha s posilnením a predĺžením svalov, tým pádom zvyšuje rozsah vášho pohybu. Cviky, ktoré sa vám najprv zdali náročné budete postupne zvládať bez problémov. Kombináciou roller jógy a zdravej stravy dokážete znížiť rozsah pomarančovej kože. Fascie, teda svalové obaly, sa nachádzajú tesne pod pokožkou. Síce chránia naše orgány pred poškodením, no často si kvôli nim kupujeme rôzne anticelulitídové krémy. Používanie rollera prekrvuje tkanivo do hĺbky, a tak zlepšujú jeho celkovú elasticitu.

S cvikmi začínajte postupne

Môže vám chvíľu trvať, kým si na valec zvyknete. Počúvajte svoje telo a intenzitu si nastavte tak, aby ste boli spokojná a zároveň nemali pocit, že sú cviky neefektívne. Vo všeobecnosti hľadajte úroveň nepohodlia známu ako „dobrá bolesť“. Všetko má svoj čas, rýchlymi cvikmi si zbytočne privodíte nepríjemné zranenie.

Pri použití valčeka sa zamerajte na napätú oblasť vášho tela. Pomaly sa posúvajte tak, aby ste mali boľavú časť v strede rollera. Vydržte 20 až 30 sekúnd. Už samotný tlak na citlivé miesto pomáha, pokojne však rollujte z miesta na miesto. Pokračujte v pohybe pozdĺž svalu pomocou valca a venujte sa oblastiam, ktoré potrebujete rozhýbať.

Sústreďte sa aj na pravidelné dýchanie, oddýchnite si, keď sa začnete cítiť nepríjemne. Ak chcete upraviť tlak, znížte množstvo telesnej hmotnosti, ktorú kladiete na valec. Napríklad pri rollovaní lýtka sa podoprite rukami, aby ste záťaž odľahčili. Vyhnite sa prechádzaniu valca priamo cez malé kĺby. Kolená, lakte a členky by sa tak mohli ľahko natiahnuť či poškodiť.

Vyberajte podľa potreby

Výhodou je, že existuje niekoľko typov valčekov s odlišným materiálom a vzhľadom. Pred prvými pokusmi s roller jógou budete musieť vziať do úvahy aj tvar a veľkosť. Kratší valec je efektívnejší pre menšie oblasti, konkrétne paže a lýtka.

Pokiaľ potrebujete penový valec na zmiernenie bolesti krížov, zvoľte o niečo dlhší model. Pri cvičení otočte roller tak, aby bol zvislo, čiže v línii s vašou chrbticou. Pomaly valčekom rotujte zo strany na stranu. Je to bezpečnejší postup než mať valec položený vodorovne. V takom prípade by ste chrbát viac namáhali a riskovali jeho poškodenie.

Správny roller nemusíte nájsť hneď. Máme pre vás však pár odporúčaní, ktoré sa vám zídu pri výbere:

  • Hladké valce sú známe hustým penovým povrchom. Sú najlepšie pre ľudí, ktorí s roller jógou začínajú, pretože nie sú také intenzívne ako textúrovaný valček.
  • Textúrované valčeky majú výraznejšie hrbolčeky, no práve tie prenikajú hlbšie do svalu.
  • Na hĺbkovú masáž nôh alebo hornej časti chrbta sú najlepšie masážne tyčinky potiahnuté penou.
  • S penovými masážnymi loptičkami zas výborne uvoľníte stuhnuté ramená.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:06