Športová podprsenka podporuje pri cvičení zdravie prsného tkaniva.Unsplash
StoryEditor

Športová podprsenka: Cvičte v správnej bielizni, inak si spôsobíte vážne problémy

22.02.2022, 14:00
Zdravie
Výber podprsenky na cvičenie by mal byť rovnako dôležitý ako tenisky či športové oblečenie. Prsné tkanivo si pri fyzickej aktivite vyžaduje omnoho väčšiu podporu než pri bežných činnostiach. Prezradíme vám, aké problémy si môžete spôsobiť nosením nesprávnej bielizne počas tréningu.

Podprsenka, ktorú nosíte, by mala zodpovedať vašim fyzickým proporciám a aktivitám. Športová podprsenka je navrhnutá tak, aby vám poskytla čo najviac pohodlia. Je vyrobená zo savého a priedušného materiálu, čo znamená, že sa vám ani po nadmernom potení nevyhádžu vyrážky. Jej výber závisí od toho, aký druh aktivity vykonávate. Existujú  totiž podprsenky s rôznou úrovňou podpory, ktorá je potrebná nie len na správne držanie tela, ale aj na to, aby vás nebolel chrbát, prsné tkanivo či hlava. Pozrite sa, prečo by ste mali začať nosiť športovú podprsenku.

Zabraňujú bolesti i namáhaniu

Či už chodíte do posilňovne, na prechádzku alebo jógu, aj cvičenia s nízkou úrovňou námahy môžu byť nepríjemné, ak vaše prsia nedržia na správnom mieste. Kvalitné športové podprsenky sú navrhnuté tak, aby zvládali každý pohyb a zabránili nepohodliu. Keďže sa svalové väzy v prsiach neustále namáhajú, môžete pri cvičení pociťovať bolesť. A práve vhodná bielizeň môže pomôcť znížiť alebo úplne odstrániť bolesť.

Ak začnete nosiť športovú podprsenku, prsia vám tiež nebudú poskakovať, čím môžete zabrániť nechcenej pozornosti pri cvičení. Odborníci tvrdia, že správny výber podprsenky je schopný zlepšiť aj celkový výkon, pôžitok z pohybu, ale aj znížiť ochabovanie svalových väzov. V súčasnosti sa však športové podprsenky stali bežným produktom v šatníku každej ženy, pretože ich môžete nosiť aj ako top. Avšak osvedčili sa aj ako skvelá alternatíva k bežným podprsenkám, ktoré zanechávajú stopy na koži a nie vždy sú práve najpohodlnejšie.

Zdravoté problémy i nechuť k cvičeniu

Prečo je nosenie športovej podprsenky tak dôležité? Bežná bielizeň neposkytuje dostatočnú podporu prsiam a tiež môže spôsobiť napätie v ramenách. Okrem toho sa prsník posúva individuálne, záleží to od druhu fyzickej aktivity, ak sa však pohne o 60% alebo viac, môže dôjsť k bolesti či ochabnutiu. Zároveň je vedecky dokázané, že ženy, ktoré nosia bežnú podprsenku, musia pri cvičení vydať viac sily ako tie, ktoré nosia športový kúsok. Vhodným výberom sa mení aj dýchanie, ktoré je pri nosení obyčajnej podprsenky viac namáhané. Môže sa totiž stať, že budete rýchlejšie a omnoho ťažšie dýchať, pretože bez poriadnej podpory vytvoríte na rebrá väčší tlak. Najdôležitejšie je, že u žien bývajú najväčšou prekážkou pri cvičení práve prsia. Ak však nezačnete nosiť správnu podprsenku, môžete podporiť nechuť k cvičeniu, váš  celkový výkon sa zhorší a spôsobíte si vážne zdravotné problémy.

Aký typ je pre vás vhodný? 

Všetky spomínané faktory svedčia o tom, že športová podprsenka je naozaj dôležitou súčasťou výbavy pri cvičení. Avšak, mali by ste sa zamerať aj na jej vhodný výber, pretože niektoré typy tejto bielizne sú vyrobené podľa náročnosti vykonávaného športu. Pri menej intenzívnych cvičeniach, ako je jóga, turistika či pilates, by ste mali nosiť podprsenku, ktorá ponúka nižšiu úroveň podpory, ale maximálne pohodlie. Pri posilňovaní, bicyklovaní či plávaní je vhodná najmä podprsenka, ktorá má o čosi väčšiu úroveň podpory. Ak však vykonávate omnoho náročnejšie aktivity, ako napríklad beh, tanec či tímový šport, mali by ste sa zamerať na poskytnutie maximálnej podpory. To vám umožní sústrediť sa len na cvičenie, bez obáv z rozptyľovania či nepohodlia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:41