Zbavte sa stresu už za pár minút.Unsplash
StoryEditor

Stresový deň v práci či vzťahové problémy. Prezradíme vám, ako sa uvoľniť za 5 minút

09.02.2022, 14:00
Životný štýl
Nervozita je bežnou súčasťou každodenného života. Či už je to nová práca, vzťahové problémy alebo zlá finančná situácia. Stres sám o sebe nie je zlý, ale je dôležité vedieť, ako sa s ním čo najrýchlejšie vysporiadať. Pozrite sa na tipy, ako sa môžete uvoľniť len za krátkych 5 minút.

Potraviny, ktoré majú upokojujúci účinok

Ak sa potrebujete čo najrýchlejšie uvoľniť, môžete skúsiť zrelaxovať pomocou niektorých potravín, ktoré majú upokojujúci účinok. Najlepšia na zníženie stresu je tmavá čokoláda, ktorá dokáže okamžite posilniť zdravie vášho mozgu. Vhodný je však aj med, ktorý je známy tým, že zmierňuje úzkosť a bojuje proti depresii. Stačí, ak si ho nakvapkáte do obľúbeného čaju, jogurtu či kávy. Môže vám to prísť zvláštne, ale je vedecky dokázané, že do tejto kategórie patrí aj konzumovanie manga. Obsahuje totiž zlúčeninu linalool, ktorá je aj hlavnou zložkou esenciálneho levanduľového oleja, ktorého pozitívny dopad na stres a úzkosť je pomerne známy. A ešte jeden tip, ako sa uvoľniť pomocou jedla. Skúste chrúmanie a nakrájajte si napríklad mrkvu, jablko alebo sa pustite do orieškov.

Šálka čaju nie je nikdy zlá

Odložte na pár minút telefón, vypnite si upozornenia a uvarte si šálku horúceho čaju, najlepšie zeleného, ktorý dokáže telo upokojiť už len svojou zemitou farbou. Strávte čas sústredením sa na chuť a teplotu nápoja. Tým, že sa na chvíľu budete sústrediť na niečo iné, sa dokážete veľmi rýchlo preladiť na iné myšlienky. Tento tip na uvoľnenie stresu je najlepší v práci, keďže si zároveň na pár minút oddýchnete od sedenia pred obrazovkou počítača.

Čuchom k uvoľneniu

Zastavte sa a pričuchnite si k niečomu príjemnému. Nasávanie vôní totiž pôsobí uvoľňujúco a terapeuticky. Môžete si privoňať ku kvetom, ktoré pestujete v záhradke či vnútri na okne. Taktiež pôsobia uvoľňujúco aj aromatické esenciálne oleje, ktoré si môžete skúsiť nakvapkať do difuzéra alebo nimi potrieť dlane a inhalovať. Vyskúšajte napríklad vôňu citrusov, pretože niektoré výskumy dokazujú, že pomaranč je schopný znižovať úzkosť a zlepšiť náladu. Ďalšia možnosť je aróma kávy, ktorá hrá dôležitú úlohu v každodennom živote človeka a dokáže telu rýchlo dodať veľkú dávku upokojenia.

Upokojujúci účinok prírody

Skvelou možnosťou, ako sa počas 5 minút zbaviť stresu, je vyjsť von na rýchlu prechádzku alebo na čerstvý vzduch. Je to najlepší spôsob pre tých, ktorí cítia znepokojenie alebo sa nedokážu sústrediť. Avšak, nemusíte nevyhnutne chodiť do prírody, aby ste pocítili uvoľnenie a zníženie stresu. Vedci zistili, že sa stačí pozerať len na obrázky s prírodnými motívmi zelených odtieňov. Vďaka tomu môžu zažiť upokojujúce účinky prírody aj ľudia, ktorí pracujú v strede veľkého mesta a nemajú možnosť vyjsť na rýchlu prechádzku.

Metóda zaťatej päste

Napokon môžete vyskúšať metódu zaťatej päste, ktorá vám zaberie len pár minút. Vykonávať ju môžete kdekoľvek. Pohodlne sa usaďte a zatnite ruky v päste čo najpevnejšie. Pozorne ich vnímajte, stláčajte ich, uvedomujte si bolesť v kĺboch, pocit nechtov na dlaniach či stuhnutosť v zápästiach. Potom zatvorte oči, neustále päste stláčajte a napokon uvoľnite. Sústreďte sa na pocit rastúcej relaxácie, ktorý sa šíri medzi vašimi prstami nahor. Vnímajte, ako napätie opadá. Nechajte toto uvoľnenie šíriť po celom tele. Uvoľnite tiež obočie, lícne svaly, čeľusť, ramená, hrudník, a tak ďalej až po prsty na nohách. Zamerajte sa na opadnutie nervozity. Totiž, keď sa od napätia uvoľní vaše telo, uvoľní sa aj vaša myseľ.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 18:11