Zvýšte si kondíciu na základe testov DNA.flickr.com/binkwilder
StoryEditor

Ako najlepšie schudnúť a zvýšiť kondíciu? Odpoveď nájdete v DNA

16.04.2016, 06:00
Zdravie
Recept na štíhlu líniu? Tajomstvo je v DNA. Podľa výskumníkov z Univerzity v Lancashire existuje spôsob, ktorý vám ukáže ako najlepšie cvičiť. Dokonca ho využívajú elitní športovci.

S vidinou vyšportovanej postavy hľadáme metódy, ktoré by nám pomohli zbaviť sa prebytočných kilogramov. Skúšame rôzne športy, diéty či určité potraviny, ktoré sľubujú menší obvod v problematických oblastiach na tele. Výsledok? Ste viac vystresované a ručičke na váhe sa nechce pohnúť smerom dole. Každý však môže dosiahnuť štíhlejšiu postavu, stačí len vedieť, ako na to.

Existujú rozdiely, ktoré všetci vidíme, ako je farba očí a vlasov, ale sú aj tie, ktoré na prvý pohľad nezbadáme, napr. ako metabolizujú živiny v našom tele, ako sa dokáže naše telo zbaviť toxínov, ale aj to, ako reagujeme na odlišný druh cvičení.

Mladí športovci a futbalisti sa podrobili testu, ktorý trval osem týždňov pod vedením odborníkov na Univerzite v Lancashire, ako píše yahoo.com. Boli im odobraté vzorky DNA, na základe ktorých prišli k zaujímavému záveru. Výsledky genetiky ukázali, ako najlepšie môžu trénovať svoje telo. Fyzický výkon zvýšili takmer trojnásobne. Olympijský víťaz v skoku Greg Rutherford tiež využíva výsledky štúdie DNAFit pri tom, ako sa pripravuje na zlato v Riu.

Ako to funguje?

Testy zobrazujú génové varianty spojené s odpoveďou organizmu na tréning a výživu a poskytujú užívateľom podrobnú správu na základe ich výsledkov z výterov, ktoré pochádzajú z laboratória do desiatich dní. Technológia využíva počítačové algoritmy na rozlúštenie toho, ako najlepšie trénovať telo založené na genetike jednotlivca. Panel génových variantov zmeria potenciál športovca pre rozvoj energie alebo vytrvalostné kvality na základe existujúcej vedeckej literatúry.

Nielen pre športovcov

Na základe DNA sa človek dozvie, či je lepšie pre vás cvičenie s nízkou alebo vysokou intenzitou, so záťažou alebo bez. Výsledky tiež ukážu, ako reaguje telo na sacharidy, soli, alkohol a nenasýtené tuky. Už niekoľko atlétov využíva DNAFit, pričom sa testy osvedčili aj vo futbalových kluboch. Generálny riaditeľ Avi Lasarow upozorňuje, že môžu pomôcť aj v zlepšovaní kondície ľudí, ktorý cvičia v posilňovni. Testy sa ujali už v jednom britskom reťazci fitness centier. Nevýhodou je cena. Aby ste sa dozvedeli, ako ste na tom s kondičkou, budete musieť siahnuť hlbšie do peňaženky. Stojí 125 Eur.

Atlét Greg Rutherford je odporcom dopingových škandálov, ktoré kritizuje vo veľkom, čím sa netají. Podľa neho by mali všetci siahnuť po prirodzenom spôsobe, ako pomôcť zvýšiť výkonnosť. Preto považuje za dôležité použiť všetky dostupné vedecké poznatky. „Každý by mal ísť do hĺbky, aby zistil, ako trénovať najlepšie. Ide o budúcnosť,“ povedal známy atlét.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 05:11