Prezrite sa, prečo šírime klebety.dreamstime
StoryEditor

Prečo druhých ohovárame a šírime klebety? Pozor, nejde len o žiarlivosť či závisť

16.06.2023, 09:00
Vzťahy

Viete, že ohovárať by sa nemalo, no aj tak to občas robím každá z nás bez toho, aby si to pripustila. Či už sa jedná o maličkosti alebo naopak životne dôležité veci, toto správanie nám bolo dané do vienka už pred tisíc rokmi. Viete, prečo venujeme tak veľa času do šírenia klebiet? Čítajte ďalej a dozviete sa to.

Ľahšie budovanie sociálnych vzťahov

Ohovárať zvyknete aj vtedy, ak si potrebujete vybudovať nové alebo lepšie vzťahy s okolím. Klebety vám pomáhajú zapadnúť a posilniť sociálne väzby v skupine. Vďaka nim môžete prísť na to, s kým si budete rozumieť, a to len kvôli tomu, že sa zhodnete na rovnakom názore a hodnotách.

Zvýšenie sebavedomia

Šírenie klebiet vám umožňuje porovnať svoje schopnosti so schopnosťami ostatných. Vďaka tomu viete, v čom ste lepšie a v čom sa naopak môžete zlepšiť. Či už sa to týka charakterových vlastností alebo určitého správanie. Ohováraním tak zvyšujete svoje sebavedomie.  

Ohováranie z nudy

Možno neviete, ako nadviazať konverzáciu, ste osamelé alebo sa v danej spoločnosti len nudíte, často sa môžete prichýliť k ohováraniu. V chybách ostatných totiž hľadáte potešenie a zábavu.

Skrývanie vlastných chýb

Ohovárať môžete aj z dôvodu potláčania alebo skrývania vlastných chýb. Keďže sa na tie svoje nechcete pozerať, radšej sa zameriate na chyby druhých.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. máj 2024 11:18