Prezrite sa, prečo šírime klebety.dreamstime
StoryEditor

Prečo druhých ohovárame a šírime klebety? Pozor, nejde len o žiarlivosť či závisť

16.06.2023, 09:00
Vzťahy

Viete, že ohovárať by sa nemalo, no aj tak to občas robím každá z nás bez toho, aby si to pripustila. Či už sa jedná o maličkosti alebo naopak životne dôležité veci, toto správanie nám bolo dané do vienka už pred tisíc rokmi. Viete, prečo venujeme tak veľa času do šírenia klebiet? Čítajte ďalej a dozviete sa to.

Každá z vás aspoň raz za svoj život niekoho ohovárala. Ak by ste povedali, že nie, klamali by ste. Toto správanie vám totiž bolo dané už pred tisíc rokmi a nie je to nič neobvyklé. Podľa výskumov totiž zvyknú klebety tvoriť až 80 % každej konverzácie. Či už hovoríte o niekom v jeho neprítomnosti, komentujete skutky druhých alebo klebetíte o nejakej celebrite. Viete však, čo vás k ohováraniu vedie? Pozrite sa, čo sa sa môže skrývať za vašimi klebetami.

Žiarlivosť a závisť

Najčastejším dôvodom, prečo ľudia ohovárajú, je závisť alebo žiarlivosť. Ak má totiž niekto vo vašom okolí niečo, čo vy nie, pocítite frustráciu, ktorá vyústi až do ohovárania. Takýmto spôsobom sa snažíte pošpiniť jeho povesť a potlačiť pocity vlastne nedostatočnosti. Uvedomte si však, že nikto nedostane nič bez tvrdej práce. Namiesto ohovárania sa preto radšej sústreďte na to, ako dosiahnuť veci, po ktorých túžite.

Pocity neistoty

Ak často druhých ohovárate, je viac než možné, že si nie ste isté samy sebou. Keďže ste na seba až príliš kritické, frustrované a sklamané, radšej odvediete pozornosť na negatívne vlastnosti iných. Vďaka tomu sa napokon vo svojom tele cítite istejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 18:25