wdreamstime
StoryEditor

Ak vám niečo vadí, povedzte to: Prinášame vám zopár tipov, ako na to, aby sa partner nenahneval

12.06.2023, 17:00
Vzťahy

Komunikácia je základom každého vzťahu. Ak je nedostatočná alebo zlá, je viac než možné, že puto medzi partnermi dlho nevydrží. Aby ste predišli zbytočným konfliktom a hádkam, je dobré sa naučiť, ako komunikovať s partnerom najmä v prípadoch, keď vám niečo vadí. Pozrite sa, ako na to.

Ak s partnerom viete správne komunikovať, hádate sa len málokedy, vždy vyriešite každý problém a nepanuje medzi vami nijaké napätie. Ak však komunikujete nesprávne, s nervozitou, hnevom a výčitkami, je viac než možné, že pomaly zničíte mosty, ktoré ste tak dlho budovali. V tomto prípade by ste sa mali naučiť, ako s partnerom citlivo komunikovať, keď vás niečím nahnevá. Aby ste to mali o čosi jednoduchšie, prinášame vám zopár tipov, ktoré vám pomôžu vyriešiť každý nepríjemný problém.  

Musíte vychladnúť

Keď vás partner niečím nahnevá, okamžite idete za ním a vykričíte mu to? Chyba. Je jasné, že sa chcete čo najskôr zbaviť nahromadených pocitov, no omnoho lepšie je chvíľu počkať, aby ste vychladli a usporiadali si myšlienky. Iba takýmto spôsobom nebudú partnera vaše slová bolieť a vy ich napokon nebudete ľutovať.

Komunikujte inak

Ďalšou vecou, ktorú by ste mali zmeniť, je vaša komunikačná technika. Namiesto výčitiek, kritizovania a používania slova „nikdy“ sa snažte ukľudniť, zmeňte intonáciu a dajte možnosť vyjadriť sa aj partnerovi. Ak vám vadí, že neumýva riad, povedzte mu, že by ste si priali, aby ho umýval častejšie. Ak sa s ním nudíte, rozhodne ho nenazývajte nudným, ale povedzte mu, že by ste boli rady, ak by ste robili viac vecí spoločne.

Správna chvíľa, správny neverbálny prejav

Ako sme spomínali, keď vám niečo vadí, nemali by ste na partnera hneď vybuchnúť. To znamená, že ak ste v citovom rozpoložení, nie je vhodná chvíľa na to, aby ste riešili nejaký problém. Radšej preto odložte rozhovor na neskôr. Rovnako tak si dajte pozor aj na váš neverbálny prejav. Aby vás bral partner vážne, nerozhadzujte príliš rukami, ale pozerajte sa mu priamo do očí a chyťte ho za ruku.

Žiadna agresivita

Predovšetkým by ste si pri komunikácii mali dávať pozor na agresivitu. Samozrejme, občas sa môže stať, že budete veci hovoriť o čosi hlasnejšie, no stále by ste mali komunikovať s empatiou a úprimnosťou, aby ste partnerovi neublížili.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 17:44