Láska ruže prináša. Pozrite sa, v čom vám pomôže bozk, objatie či držanie za ruku.unsplash
StoryEditor

Láskou pre zdravie: Neuveríte, čo s vami vaším telom urobí držanie za ruku, bozk či objatie

31.01.2023, 09:00
Vzťahy

Zvyknete sa s partnerom držať sa ruky? A kedy naposledy ste sa vášnivo bozkávali alebo sa objali po príchode z práce domov? Ak vám to vo vzťahu naozaj klape, môže sa to vo veľkom odraziť aj na vašom zdraví. Totiž, nehovorí sa len tak, pre nič za nič, že láska lieči. Pozrite sa, čo s vaším telom dokáže urobiť obyčajný bozk či objatie.

Šťastný vzťah či milujúca rodina a deti tu nie sú len na to, aby vám robili radosť vo všedných dňoch, ale aj na to, aby vylepšili vaše psychické a predovšetkým fyzické zdravie. Ak totiž s partnerom prežívate emocionálnu pohodu, kľud a robíte vo vzťahu všetko, čo k nemu patrí, neodrazí sa to len na hodnotách krvného tlaku. Znížite si tým riziko vzniku úzkosti či depresie a dokonca si zlepšíte sebadôveru. Rovnako tak vplýva vo veľkom láska aj na cholesterol, pleť či tep. Pozrite sa, v čom ďalšom vám môže pomôcť.

Láskou pre silnejšiu imunitu

Niektoré výskumy ukazujú, že zdravý partnerský vzťah posilňuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu. Dokonca môže znížiť aj riziko obezity. Stačí, ak sa s partnerom budete rozprávať alebo plánovať spoločné aktivity a hladina stresového hormónu, ktorý posilňuje imunitu, sa zníži. Jednoduché, nie?

image

Láska posilní vašu imunitu.

dreamstime

Čerstvo zamilovaní prežívajú všetko intenzívnejšie

Ak ste len nedávno stretli životnú lásku, určite viete, čo všetko to robí s vašim telom. Okrem toho, že sa vznášate na obláčiku eufórie a maximálnej spokojnosti, sa vo vašom tele zvyšuje produkcia hormónov, ktoré zabezpečia, že sa cítite skvele. Čerstvo zamilovaní potrebujú dokonca aj menej spánku a znižuje sa u nich chuť do jedla. Nebojte sa, tieto pocity nevydržia len prvý týždeň, ale v niektorých prípadoch aj pol roka.  

Chyťte sa za ruky a neoľutujete

Na to, aby ste si vylepšili zdravie, nemusíte hľadať partnera. Relaxačne totiž pôsobí aj držanie za ruky. Ak k druhej osobe pociťujete lásku alebo náklonnosť, mozog pri takomto dotyku vyšle svalom signál, aby sa uvoľnili. Veď predsa, už ako malým deťom vám mohol dotyk rodiča poskytnúť istotu a pocit bezpečia.

image

Držanie za ruku vám prináša pocit bezpečia a uvoľnenia.

dreamstime

Bozkávajte sa viac

Okrem vášnivých bozkov vám so zdravím môžu pomôcť aj obyčajné letmé bozky. Či už na buchnuté kolenu, na čelo pred odchodom do práce alebo líce. Nielenže si vďaka nim znížite tlak, ale môžete sa vyliečiť z nádchy, zlepšiť alergiu a hladinu cholesterolu.

Nezabúdajte na objatie

Objímate sa s partnerom, rodičmi či deťmi často? Mali by ste. Stačí len dvadsať sekúnd objatia minimálne raz za deň a uvoľnia sa vám z tela hormóny, endorfíny, upokojíte dýchanie a tep. Podľa výskumov môžete dokonca pravidelným objímaním predísť vzniku rozličných viróz.

Láska udržuje zdravú pokožku, vlasy i nechty

Ak milujete alebo ste milovaní, môžete si udržať mladosť. Okrem toho, láska chráni telesné bunky pred rýchlym opotrebovaním, udržuje zdravú pokožku, vlasy či nechty a predovšetkým sa vám vďaka nej budú rýchlejšie hojiť rany.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 02:09