Priateľa či partnera si vyberáte predovšetkým podľa čuchu.dreamstime
StoryEditor

Podľa čoho si vyberáte priateľov? Nová štúdia totiž tvrdí, že najčastejšie sa rozhodujeme podľa čuchu

17.07.2022, 18:00
Vzťahy

Možno si poviete, že priateľov si väčšinou vyberáte podľa toho, či si s daným človekom rozumiete alebo máte spoločné záujmy, no je tu ešte jeden faktor, ktorý ovplyvňuje váš výber. Vedci totiž v nedávnej štúdii zistili, že práve vôňa je tá, ktorá rozhodne, či sa z vás stanú priatelia.

Mnohí majitelia psov nechávajú svojich domácich miláčikov, aby sa pri nadväzovaní priateľstva s iným psom navzájom očuchali. Viete prečo? To, ako si budú navzájom voňať totiž rozhodne o tom, či sa spolu budú hrať alebo začnú súperiť. Nedávna štúdia dokonca zistila, že ľudia sú na tom podobne. Pri výbere priateľa sa nepozerajú len na to, či si spolu rozumejú alebo majú spoločné záujmy, ich rozhodovanie ovplyvňuje z veľkej časti aj čuch.

Vonia vám váš priateľ či partner?

Napriek tomu, že nie ste psy a pri stretnutí sa väčšinou neoňuchávate, jednoducho cítite, či vám dotyčná osoba vonia alebo zapácha. Podľa nedávnej štúdie hrá čuch veľmi dôležitú úlohu pri vytváraní vzťahov či už priateľských, alebo partnerských. Áno, ľudia sa priatelia najmä s tými, s ktorými majú podobné záujmy, hodnoty alebo pôvod, no veľkú rolu pri výbere kamarátov aj tak zohráva čuch. Možno si to neuvedomujete, no tento proces vyhodnocovania tajne prebieha vo vašom podvedomí. Vedci totiž zistili, že pachy skúmaných dvojíc priateľov, ktorých kamarátstvo sa rozvinulo pomerne rýchlo a ešte nemali dostatok času zistiť o sebe podrobnosti, sa navzájom veľmi podobali. Práve z tohto dôvodu odhadujú, že ľudia s podobným pachom majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa stanú priateľmi.

Nemusíte si voňať dokonca života

Síce si vyberáte partnera či priateľa podľa toho, že vám vonia, no môže sa stať, že vám voňať prestane? Môže. V istom období vám daná osoba bude voňať a v inom období už menej, dokonca vám môže aj trochu smrdieť. Stáva sa to najmä u žien. Napríklad, keď má žena ovuláciu, preferuje mužnejšie a animálnejšie vône, pretože podvedome hľadá niekoho geneticky príťažlivého na splodenie potomka. Naopak, keď žena menštruuje alebo je tehotná, voňajú jej úplne odlišné veci. Takže, ak sa vám v jeden moment bude niekto páčiť alebo sa s niekým spriatelíte, no o týždeň, mesiac či rok sa vám zrazu „zhnusí“, môže za to váš čuch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 22:30