Ak inklinujete k rovnakému typu mužov, môže za to aj groundhogging.dreamstime
StoryEditor

Máte problém nadviazať trvajúci vzťah? Jedným z dôvodov môže byť groundhogging

28.05.2022, 12:00
Vzťahy

Hovorí sa, že dvakrát nevstúpite do tej istej rieky. Aj napriek tomu, že už nedávate druhé šance tomu istému partnerovi, predsa máte pocit, že sa vám niektoré vzťahové modely opakujú a najmä, že vám do života prichádzajú stále tie isté typy partnerov? Potom ste sa zrejme ocitli v začarovanom kruhu, zvanom aj groundhogging.

Je normálne, že ak sa vám páčia vysokí a tmaví muži, tak prirodzene upútajú vašu pozornosť najmä oni. Groundhogging je však aj o povahových črtách, ktoré títo páni zväčša majú. Bez ohľadu na to, či hovoríme o pozitívnych alebo negatívnych vlastnostiach, nápadne sa na seba podobajú.

O čo v groundhoggingu ide?

Bolo by super, keby sme sa dokázali poučiť z vlastných chýb a skutočne by sme sa vyvarovali typov mužov, ktorí majú rovnaké povahové črty. Najmä teda tie, ktoré vám prekážajú a ste kvôli nim vo vzťahu nešťastné. Ale opak je pravdou a vy robíte dookola tie isté chyby, takže ste ako v začarovanom kruhu, z ktorého niet úniku. Námetom pre názov groundhoggin je film Groundhog day. Hlavný hrdina Phil v ňom prežíva každý deň odznova, až kým sa nepoučí z vlastných chýb a neuvedomí si, že svoje správanie musí zmeniť.

Silná príťažlivosť

Groundhoggin vysvetľuje, prečo je vaša náklonnosť k určitému typu ľudí taká silná a neprekonateľná. Jednou z možností je aj fakt, že už počas detstva určitým typom ľudí dávame pomyselné plusy a mínusy za to, ako sa k nám správajú. Neskôr v dospelosti ich vieme jednoducho priradiť k podobným ľuďom a buď im dáme šancu zblížiť sa s nami, alebo nie. Svoju rolu však zohrávajú aj predošlé skúsenosti vo vzťahoch, sociálne zázemie a tiež to, čo nám je sprostredkované cez médiá.

Vykročte zo začarovaného kruhu

Ak si dlhodobo neviete nájsť partnera a muž, s ktorým randíte, vás omrzí už po pár stretnutiach, môže za to aj nuda. Ak ste totiž na káve s niekým, kto sa chová rovnako ako desiatky mužov pred ním, nie je to nič, čo by vás motivovalo k ďalším stretnutiam. Dôvodom je, že už zrejme viete, čo by nasledovalo, a to je to posledné, po čom na začiatku vzťahu túžite. Čo najskôr by ste sa mali vymaniť z tohto začarovaného kruhu a raz a navždy si zadefinovať, čo od vzťahu a partnera očakávate, čo nie ste ochotné ani schopné tolerovať a ako by mal vyzerať vzťah, ktorému dáte šancu. Ušetríte tak čas a predídete sklamaniu z toho, že vám opäť raz niečo nevyšlo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 11:16