Vedeli ste, že keď zatajíte svojho partnera pred iným mužom, ide o mikroneveru?dreamstime/Antonio Guillem
StoryEditor

Smajlík ako dôvod rozchodu? Mikronevera je bezkontaktná, ale ničí čoraz viac vzťahov

07.04.2023, 09:15
Vzťahy

Pristihnúť svojho partnera in flagranti je dnes vzácnosťou. Určite nie preto, že by sa počet neverníkov znížil, iba si našli iné metódy. Dokázali by ste odpustiť výmenu šteklivých správ alebo je to pre vás dôvod na definitívne ukončenie vzťahu?

Podvádzanie v pravom slova zmysle je každému jasné. Existuje však aj „menšia“ forma nevery, ktorá zabolí rovnako: mikropodvádzanie. Každý vzťah má svoj vlastný prah pokiaľ ide o to, čo predstavuje zradu dôvery. V tomto prípade zohráva rolu virtuálne flirtovanie. 

Keď sa nevinné vtipy zmenia na niečo vážnejšie

Mikropodvádzanie označuje činnosti vedúce k nevere, avšak bez fyzického naplnenia. Profesorka psychológie prízvukuje, že ide o „updatovanú“ formu flirtovania. Vysielanie signálov prezrádza túžbu byť tomu druhému k dispozícii ako sexuálny partner. Predpona „mikro“ ale znamená neprekročenie hranice dotykov a sexuálneho uspokojenia.

Takáto nefyzická nevera dokáže byť vážnym problémom a môže byť len ďalšia odrážka v dlhom zozname výčitiek. Pokiaľ sa to deje aj u vás, je čas vzťah ukončiť. Nie je predsa nič horšie než stráviť roky vzťahu tým, že si budete priať, aby ste boli v inom. V prvom rade ale prezradíme znaky, ktoré nemusia platiť len pre vášho partnera. Buďte úprimná tiež k sebe, pretože aj nevedomky sa viete stať iniciátorom nevhodného správania.

Pavučina lží dokáže zamotať každý vzťah

Charakteristickým znakom je emocionálne a možno aj fyzické zameranie sa na osobu, ktorá nie je vaším partnerom. Možno sa nakoniec nedostanete k prenajatiu hotelovej izby, no mikropodvádzanie spĺňa všetky kritériá emocionálneho vzťahu. „Prekračujete hranicu, ak si myslíte, že by sa váš partner cítil nepríjemne, keby videl vaše činy,“ hovorí vzťahová terapeutka Tammy Nelson. Najväčším problémom je spoločná minulosť s objektom vášho nevinného záujmu.

Pracovisko je často priestorom na niečo viac než len suché debaty o počasí. Máte kolegu, s ktorým pravidelne debatíte počas obednej prestávky pri kávomate? Popremýšľajte, či si kvôli stretnutiu s ním dopredu neplánujete outfit do práce alebo zvážte dôvod zvýrazňovania svojich pier tesne pred príchodom do budovy.

Okrem osobných rozhovorov v dnešnej dobe najčastejšie komunikujeme prostredníctvom sociálnych sietí. Zatajujete svoj vzťah v online priestore? Lajkujete fotky chlapovi, ktorý nie je žiadnym svetoznámym športovcom ani hercom? Ľudia zvyknú na internete realitu podstatne upravovať, no prečo by ste nepriznávali partnera, pokiaľ ste s ním šťastná, no nie?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 14:39