Abstinencia v sexe škodí vášmu zdraviu a psychike.dreamstime
StoryEditor

Z dní sa stali mesiace či roky? Pozor, sexuálna abstinencia nie je vôbec zdravá, a to najmä pre ženy

07.04.2022, 08:00
Vzťahy
Sex je prirodzená ľudská potreba a k fungujúcemu vzťahu jednoducho patrí. Niektoré páry ho majú dostatok, iné sa mu oddávajú len občas alebo vôbec. Ak sa však z dní stali mesiace či roky, mali by ste spozornieť. Sexuálna abstinencia nie je totiž absolútne zdravá, a to najmä pre ženy.

Možno nemáte chuť, čas alebo ste si na život bez sexu jednoducho zvykli. Takáto abstinencia sa však môže podpísať na vašom zdraví a psychike. Ak pociťujete depresiu, výbušnosť, alebo dokonca priberáte, môže ísť aj o signál, ktorý hovorí, že vám chýba sex. Práve ženy by si mali pri abstinencii dávať omnoho väčší pozor na svoje zdravie ako opačné pohlavie. Pozrite sa, čo vám môže nulový intímny život spôsobiť.

Nezúži sa, ale ochabne

Hovorí sa, že abstinencia v sexe môže žene zúžiť vagínu, no je to mýtus. Na rozmer vagíny nemá vplyv počet sexuálnych partnerov, frekvencia styku ani to, že ste niekoľko mesiacov nezažili orgazmus. Ženám, ktoré prežívajú dlhé obdobie bez sexu, však môže ochabnúť svalstvo. To znamená, že pri sexe budete tam dole omnoho viac uvoľnené a svalstvo pošvy tak bude omnoho menej citlivé a pružné. Nemusíte sa však hneď ľakať, ak sa totiž znovu vrátite do starých čias a k prebdeným nociam, vaša vagína bude znovu v dobrej kondícii.

Horor v podobe suchosti

Vaginálna suchosť nepostihuje len staršie ženy, ale aj tie, ktoré sa rozhodli, že môžu vo vzťahu vydržať aj bez sexu. Po dlhej pauze sa môže stať, že pri pohlavnom styku nebudú vaše tkanivá schopné vytvárať vlhké prostredie vo vagíne. Práve to spôsobí nedostatok estrogénu, a teda sex bude pre oboch veľmi nepríjemný a bolestivý.

Intenzívne bolesti pri menštruácii

Pri nepravidelnom či žiadnom sexe je pravdepodobné, že sa u vás zosilnia menštruačné bolesti a kŕče. Maternica je totiž svalstvo, ktoré sa s každým jedným orgazmom prekrvuje a stáva sa pevnejším. V takom prípade je odolnejšia aj voči nepríjemným kŕčom, ktoré sa väčšinou objavujú počas cyklu. Ak sa však sexu vyhýbate, bolesti sa okamžite zintenzívnia.

Psychická nepohoda

Nedostatok sexu sa môže prejaviť aj na vašom duševnom zdraví. Nadobudnete pocit, že o vás nikto nejaví záujem a začnete sa cítiť nepekné. Tým si znížite sebavedomie, privoláte smútok alebo aj depresiu. V niektorých prípadoch môže sexuálna abstinencia vyvolať výbušnosť a negatívnejší pohľad na život. Postupne stratíte náladu, budete trpieť nespavosťou a zhorší sa u vás aj pozornosť.

Pozor na priberanie

Priznajte sa, akou aktivitou nahrádzate sexuálnu abstinenciu? Vo väčšine prípadov sem totiž patrí jedenie. V takýchto chvíľach si vaše telo môže dokonca pýtať nezdravé potraviny, a to najmä sladkosti, ktoré vyvolávajú podobný pocit ako hormóny uvoľňujúce sa pri pohlavnom styku. V období abstinencie teda môžete pribrať niekoľko kíl navyše, čo nepomôže ani vašej psychike, ani zdraviu.

Orgazmus nahradí cvičenie

U niektorých žien môže sexuálna abstinencia, naopak, vyvolať prílišnú potrebu spaľovania tukov. Keď vám chýba sex, prepadnete horlivému cvičeniu a posilňovňa sa stane vaším záchrancom pre uspokojenie. Nielen pri jedení, ale aj pri športe sa z tela vyplavujú hormóny šťastia ako pri milovaní. Už viete, prečo túžite po aerobiku či kardiu omnoho viac ako predtým?  

Objavia sa aj vážnejšie problémy

Jedným z najvážnejších zdravotných problémov, ktoré vám môže priniesť zlý sexuálny život, je inkontinencia. Ak ženy nemajú dlhodobo sex, ich svaly panvového dna ochabnú a celkovo sa dostanú do hormonálnej nerovnováhy. Zvážte, či chcete žiť úplne bez intímností. V mnohých prípadoch to totiž môže viac uškodiť než pomôcť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 15:53