Citrón je vynikajúci na čistenie okien či bielenie oblečenia.dreamstime
StoryEditor

Nahradí každý čistiaci prostriedok: Najlepšie triky, ako využiť citrón v domácnosti

04.04.2022, 08:00
Životný štýl
Citrón je výborným pomocníkom pri príprave mnohých jedál. Vedeli ste však, že sa dá použiť aj pri upratovaní? Zabudnite na toxické čistiace prostriedky, pretože vďaka tomuto malému žltému zázraku môže váš domov žiariť aj bez nich. Toto sú najlepšie triky na využitie citrónu v domácnosti.

Citrón sa dá využiť naozaj rôznymi spôsobmi. Je totiž plný prírodných kyselín, vďaka ktorým má silné antibakteriálne, dezodoračné, bieliace a dezinfekčné účinky. Dokáže jednoducho nahradiť takmer všetky čistiace prostriedky obsahujúce nezdravé chemické látky. Pozrite sa, ako môžete využiť citrón pri upratovaní.

Stop zápachu v chladničke

Umývate chladničku dennodenne, ale nepríjemný zápach v nej neustále zostáva? Vyskúšajte rozkrojiť citrón, jednu plochu posypte lyžičkou kuchynskej soli, položte ho na malý tanierik a vložte do chladničky. Môžete však použiť len citrónové šupky, ktoré budú mať podobný efekt. Ak chcete, aby sa pach čo najviac neutralizoval, umiestnite ho do stredu chladničky.

Okná a zrkadlá bez šmúh

Každá žena v domácnosti túži po čistých a žiarivých oknách a zrkadlách. Vyskúšali ste niekedy pri ich leštení použiť citrón? Zmiešajte štyri polievkové lyžice citrónovej šťavy s pollitrom vody. Touto zmesou môžete naplniť rozprašovač a jednoducho okná vyčistiť. Kyselina citrónová dokáže rozpustiť všetku nahromadenú špinu, šmuhy, mastnotu a odstrániť aj dažďové kvapky.

Vyčistí aj nemožné

Často sa stáva, že kuchynskú dosku, ktorá je plná nepríjemne vyzerajúcich fľakov z jedla, vyhodíte do koša a kúpite znovu ďalšiu. To však robiť už nemusíte. Vezmite si polovicu citróna a potrite ním povrch dosky. Nechajte pôsobiť asi desať minút, počas ktorých budete vidieť, ako škvrny pomaly miznú. Takýmto spôsobom zbavíte dosku aj od všetkých pachov a baktérii, ktoré sa za ten čas nahromadili v ryhách a prasklinách.

Bojovník proti vodnému kameňu

Vodný kameň je hrozbou takmer v každej domácnosti. Najčastejšie sa usadzuje na toaletách, a v kuchyni, kde ho lákajú baktérie. Vedeli ste, že ho dokáže rozpustiť citrón? Úplne stačí, ak ním pokvapkáte, natriete poškodené miesto a necháte pôsobiť cez noc. Ráno ho stačí opláchnuť či zotrieť handrou. Hotovo, vodný kameň je preč.

Vynikajúci pri umývaní riadu

Niektoré čistiace prostriedky sa míňajú tak rýchlo, že si ich ani nestihnete dokúpiť do zásoby. Ak vám niekedy dôjde jarka na riad, zoberte si plátok citróna a posypte ho sódou bikarbónou. Potom s ním jednoducho potierajte zamastené a špinavé riady. Vidíte, ako sa nečistoty rozpúšťajú, miznú a získavajú žiarivý lesk? Okrem toho, je naproti čistiacim prostriedkom umývanie citrónom omnoho jemnejšie a lepšie pre vašu pokožku rúk.

Vybieli záclony a oblečenie

Ak vaša bielizeň po čase stratila belobu alebo máte problém so šedivými a zažltnutými záclonami, vyskúšajte ich vybieliť pomocou citrónu, ktorý oblečenie nielen rozžiari, ale zbaví nečistôt a baktérii. Keďže rozpúšťa aj vodný kameň, postará sa aj o čistotu vašej práčky. Na jedno pranie pridajte do zásobníka sto mililitrov citrónovej šťavy. Predtým však prádlo vložte do lavóra, ktorý napustite horúcou vodou a pridajte plátky citróna. Po niekoľkých hodinách ho môžete vyžmýkať a vyprať.

Skvelý ako osviežovač vzduchu

Ako sme spomínali, citrón je vďaka prírodným kyselinám výborným osviežovačom vzduchu. Dokáže sa napríklad zbaviť pachu v odpadkovom koši, ktorého vnútro vreca môžete potrieť týmto žltým zázrakom. Skúste si vyrobiť aj éterický citrónový olej, ktorý povzbudí vašu myseľ a prinesie vám dobrú náladu. Omamná vôňa citrusov pomáha pri lepšom sústredení, ale predovšetkým zbavuje vzduch od nečistôt a uľahčuje vaše dýchanie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:27