Každý máme tri tváre. Ktorá z nich je tá pravá?Pexels
StoryEditor

Ste samy sebou alebo nosíte masku? Japonci tvrdia, že každý človek má tri tváre

16.03.2022, 06:00
Vzťahy
Nielen herci či influenceri na sociálnych sieťach, ale aj obyčajní ľudia sa niekedy hrajú na to, čím možno v skutočnosti nie sú. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíme byť autentické a sebavedomé, musíme si priznať, že každá z nás občas nosí masku. Podľa Japoncov máme dokonca tri tváre. Nájdete sa v nich?

Opýtajte sa samých seba, ako sa správate, keď sa ľudia pozerajú a naopak, keď vás nikto nevidí. Aj keď sa snažíte byť samy sebou, nie vždy to ide. Či už chcete na niekoho zapôsobiť, alebo zakryť odlišný názor, ktorý by vyvolal zbytočný konflikt. Niekedy si jednoducho musíte nasadiť masku a mávnutím čarovného prútika sa z vás stane niekto iný, a to bez povšimnutia. Japonci hovoria, že človek má tri tváre. Každá z nich predstavuje iný spôsob, akým sa vaša postava a povaha odhaľuje svetu. Pozrite sa, prečo sa potrebujete skrývať za masky, a ktorá z nich predstavuje vaše pravé ja.

Tvár, ktorú ukazujete svetu

Tvár, ktorú ukazujete svetu, je podľa Japoncov diplomatická a dokonalá. Musí pôsobiť sebavedomo a nezraniteľne, aby vám nikto nemohol ublížiť a využiť vaše slabosti v svoj prospech. Na druhej strane, táto tvár by mala byť priateľská a sympatická, aby sa aj vaše okolie správalo podobne. A to je dôležité, ak nechcete každú chvíľu bojovať so zlou náladou.

Tvár, ktorú ukazujete rodine a priateľom

Ako sa správate, keď ste s rodinou alebo priateľmi? Túto tvár charakterizujú Japonci ako poloskutočnú, ale nie najpravdivejšiu. Keďže svojím blízkym môžete ukázať aj inú stránku seba samého, druhá tvár je o čosi skutočnejšia ako tá, ktorú odhaľujete svetu. Rodine či priateľom sa nebojíte povedať niektoré tajomstvá, svoje pocity, pochybnosti, starosti či názory a myšlienky, pretože vás spája istá dôvera a intimita. Stále však platí, že ani najbližším neukážete tvár, ktorú nosíte, keď ste úplne samy.

Tvár, ktorú pred všetkými skrývate

Poznáte ten pocit, keď prídete domov z práce či nevydareného rande a môžete zo seba konečne zhodiť napríklad falošný úsmev? Najlepší pocit je, keď sa nemusíte na nikoho pozerať a môžete robiť to, čo chcete, bez ohľadu na to, čo si kto o vás pomyslí. Môžete si spievať, tancovať alebo si obliecť šaty, v ktorých vám vidno pár kíl navyše. Tvár, ktorú pred všetkými skrývate, je tvárou samoty a maximálneho egoizmu. To však absolútne nie je zlé, pretože každý občas potrebuje chvíľku pre seba, kedy nemusí myslieť na nikoho iného. Vaše pocity a myšlienky sú v takýchto chvíľach omnoho čistejšie ako pri iných tvárach. Áno, priateľom či rodine sa občas vyplačete na ramene či prezradíte skryté tajomstvá, ale stále sú tu veci, ktoré nehovoríte nikomu, iba sebe.

Prečo to tak je?

Aj keď sa snažíte byť čo najviac autentické, môže sa stať, že budete zdieľať názor, ktorý nechcete, alebo nosiť oblečenie, ktoré neznášate. Prečo to tak je? Rôzne situácie si vyžadujú rôzne tváre. Takmer každý to má v povahe, meniť sa a prispôsobovať. Dôležité je len to, aby ste sa vždy spoznali aj so svojou maskou. Japonské tri tváre dokazujú, že nedokážete každému otvorene ukázať svoje pravé ja. Svet je plný reklám, plagátov a ľudí, ktorí vás nabádajú, aby ste boli skutočnými, ale bohužiaľ málokto príjme realitu. Predstavte si, že by ste na svojho otravného kolegu začali byť nepríjemne či agresívne. Nepochybne by sa s vami prestal rozprávať a možno by vám začal znepríjemňovať život v doteraz pokojnej práci. Práve vďaka maskám, ktoré všetci nosíme, môžeme zostať pre ľudí sympatickými a láskavými.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 14:27