Medzinárodný deň žien je pripomienkou nebojácnych žien, ktoré bojovali za svoje práva.Unsplash
StoryEditor

Štrajky a demonštrácie nebojácnych žien. MDŽ nebol vždy nevinným sviatkom

08.03.2022, 06:00
Vzťahy
Niekto slávi Medzinárodný deň žien ako moment, kedy si môže uctiť výnimočnosť ženy, iný ho naopak môže odignorovať. Málokto však vie, čo stojí za hlavnou myšlienkou a zámerom tohto sviatku. MDŽ nebol vždy o kvetoch či vďake, ale o štrajkoch a demonštráciách pracujúcich žien.

Medzinárodný deň žien je čas, kedy majú blízki možnosť podarovať nežnejšiemu pohlaviu kyticu kvetov, sladkú bonboniéru alebo jednoducho poďakovať, pochváliť a povedať milé slová. Vedeli ste však, že tento deň mal kedysi oveľa hlbšiu myšlienku a zámer? Symbolika MDŽ siaha až do 20. storočia, kedy sa výnimočné a nebojácne ženy rozhodli ísť do ulíc,  postaviť sa proti režimu a bojovať za svoje práva v spoločnosti. Ľudia by preto v súčasnosti nemali zabúdať na to, že MDŽ je najmä pripomienkou všetkých úspechov, ktoré ženské pokolenie dosiahlo v minulosti, ako napríklad právo učiť sa, povedať svoj názor či voliť. Pozrite sa, kde a ako to všetko začalo.

Za vznik MDŽ môže najmä protest krajčírok

Mnoho ľudí si myslí, že vznik MDŽ súvisí s komunistickým režimom, no mýlia sa. V skutočnosti má svoj pôvod v časoch, kedy ženy začali presadzovať a bojovať za svoje práva. Na medzinárodnom zjazde socialistických žien sa objavil návrh, aby sa určil konkrétny deň na to, kedy by sa mohli všetky ženy na jednom mieste stretnúť a bojovať o svoje postavenie v spoločnosti. 8. marca v roku 1908 sa preto konalo jedno z najdôležitejších zhromaždení, kedy ulicami New Yorku pochodovalo 40 000 krajčírok, ktoré chceli dosiahnuť lepšie platy, kratšiu pracovnú dobu, volebné právo, ale aj koniec detskej práce. Tento boj trval dlho a v podstate trvá aj dodnes.

Sviatok žien sa prvýkrát oslavoval na americkom území v roku 1909 ako Národný deň žien. Do Európy sa dostal o dva roky neskôr, za čo môžeme vďačiť socialistke a zakladateľke robotníckeho hnutia Clary Zetkinovej, ktorá presadila, aby sa z tohto dňa stal svetovo oslavovaný sviatok za účelom boja za práva žien.

MDŽ sa však nekonal vždy 8. marca. Tento dátum bol pre oslavu vybraný až po prvej svetovej vojne, kedy sa podľa juliánskeho kalendára poslednú februárovú nedeľu konala veľká protestná akcia žien. Tento deň zodpovedá podľa gregoriánskeho kalendára práve na 8. marec. Napokon, až v roku 1975 oficiálne uznala Medzinárodný deň žien aj Organizácia Spojených národov, ktorá tento sviatok označila ako pripomienku boja za rovnoprávnosť, spravodlivosť, mier a rozvoj. Od tých čias sa MDŽ oslavoval 8. marca po celom svete.

Na hlavnú myšlienku MDŽ sa zabúda

V priebehu dejín sa oslavy Medzinárodného dňa žien neustále menili. Ľudia si pomaly vytvorili vlastnú myšlienku a zámer tohto sviatku a takmer úplne zabudli na tú pôvodnú. Niektorí 8. marca kupujú svojim manželkám, dcéram, mamičkám či babičkám pravidelne kvety, alebo im poďakujú za to, že sú, iní MDŽ jednoducho ignorujú. Mnohí si totiž myslia, že ide o umelo vytvorený sviatok či pripomienku komunistického režimu. Našťastie, vďaka mladšej generácií a inému zmýšľaniu sa k jeho oslavám postupne vracia veľké množstvo ľudí. Práva, ktoré dnes ženy majú, považujeme za samozrejmosť. Ale treba myslieť na to, že neplatia všade a pre všetkých, a preto si ich treba omnoho viac vážiť. Ženy, pripomeňte si, prečo oslavujeme tento deň. Či už je to právo povedať svoj názor, voliť, pracovať alebo len chodiť von. Buďme na to pyšné, veď predsa trvalo veľmi dlho vybojovať tieto práva.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 17:05