Existujú rôzne typy žiarlivcov a od niektorých by ste mali utekať.Pexels
StoryEditor

Romantická, patologická aj iracionálna. Na tieto formy žiarlivosti by ste si mali dať pozor

07.03.2022, 10:00
Vzťahy
Hovorí sa, že trochu žiarlivosti posilňuje vzťahy, ale existuje niekoľko druhov, ktoré vám v láske rozhodne neprospejú. Pozrite sa, na ktorý typ žiarlivca by ste si mali dať najväčší pozor.

Vraj kto nežiarli, neľúbi. Túto vetu musel vymyslieť niekto, kto nestretol nasledovné typy žiarlivcov. Ak ste s nimi vo vzťahu, riešte to alebo utekajte rýchlo preč.

Romantická žiarlivosť

Tento typ žiarlivosti sa považuje za bežný a objavuje sa, keď partner cíti skutočné alebo imaginárne ohrozenie vzťahu. Romantická žiarlivosť nevzniká na základe fyzickej nevery, odohráva sa v hlave na základe predstavy, že niekto tretí ohrozuje vzťah. Táto emocionálna domnienka je však málokedy reálna a ide len o zlé vyhodnotenie situácie. Čo to znamená? Partner vidí tretiu osobu medzi vami ako potenciálneho rivala. Tento typ žiarlivosti väčšinou vedie k tomu, že má vaša polovička neustálu potrebu strážiť vás a chrániť, kontrolovať či sa dokonca vyhrážať. Aj keď to môže byť nepríjemné, nemusíte sa okamžite s partnerom rozchádzať, pretože romantická žiarlivost je tá najjednoduchšia forma a dá sa vykomunikovať.

Sexuálna žiarlivosť 

Sexuálna žiarlivosť sa prejavuje podozrením partnera z fyzickej nevery. Žiarlivec je neustále  v pozore a strese, či sa nedopustíte cudzoložstva. Tento typ scén dokáže vo vzťahu zničiť dôveru, lásku aj úctu. Z partnera, ktorý trpí žiarlivosťou, sa môže rýchlo stať toxický človek obviňujúci a atakujúci nepodloženými faktami. Sexuálna žiarlivosť je však odlišná u žien a u mužov. Zatiaľ čo muži sa boja ohrozenia budúcnosti vzťahu, tým že nebudú chcieť vychovávať deti niekoho iného, ženy sa boja,  že neverou stratia vzťah a všetky jeho výhody. Odborníci tvrdia, že najviac ovplyvnený týmto typom žiarlivosti bývajú práve muži.

Patologická žiarlivosť 

Jeden z najhorších typov žiarlivosti, na ktorý by ste si mali dať pozor, je patologická žiarlivosť. Často sa totiž u ľudí vyskytuje ako symptóm, ktorý je sprevádzaný množstvom iných ďalších duševných porúch, ako napríklad perfekcionizmom. Patologickí žiarlivci sa neustále potrebujú utvrdzovať v tom, že ich partner je neverný, a to v každej situácií. Vidia v každom potencionálnu hrozbu. Myslia si, že vás vlastnia, a preto sa môže stať, že vám začnú zakazovať stýkať sa s priateľmi či rodinou. Takéto správanie nastáva v dôsledku hlbokej neistoty, nedostatku lásky či úzkosti. A to už je prípad, kedy by ste mali utekať a dať radšej ruky preč.

Iracionálna žiarlivosť 

Tento typ žiarlivosti je veľmi podobný tej predchádzajúcej. Vzťahuje sa na pocit strachu, hnevu a často vedie k depresii. Iracionálny žiarlivec sa vždy správa podozrievavo, aj keď nemá žiaden dôkaz o nevere. Napríklad verí, že jeho partner flirtuje s každým, s kým sa len nevinne rozpráva. Neustále nad tým premýšľa, pýta sa na každý detail vášho dňa, dokonca mu nepomôže ani to, keď ho niekto uistíte vy alebo niekto ďalší, že k žiadnej nevere nedošlo. Iracionálny žiarlivec rieši takéto situácie s krikom a hnevom, čo vo väčšine prípadov končí rozchodom.

Zámerná žiarlivosť 

Už názov napovedá, že ide o žiarlivosť, ktorú partner zámerne vyvoláva. Nie, že by ju cítil on, práveže ju chce vyvolať vo vás. Týmto spôsobom a fingovanými scénami chce totiž dosiahnuť nejaký prospech. Napríklad začne vo vašej blízkosti s niekým flirtovať či chváliť ostatné ženy. Zámerná alebo úmyselná žiarlivosť nie je vôbec zdravá, pretože sa vďaka nej môže narušiť úcta a dôvera vo vzťahu, čo neraz vedie k rozchodu. Nayvše je to forma manipulácie, a to tiež nie je pre zdravý vzťah dobrý základ.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 06:42