Pripravte si s nami sušené chrumkavé ovocie.unsplash
StoryEditor

Namiesto zemiakov čipsy z ovocia. Pripravte si s nami chrumkavé jahody, maliny či marhule

25.07.2022, 12:00
Recepty a tipy

Sušené ovocie je pre mnohých veľkou pochúťkou. Či už sú to banány, slivky, jablká, každý si rád zamaškrtí. Síce sa dá veľmi ľahko kúpiť v obchode, tieto vitamínové bomby si môžete pripraviť aj sami doma. Usušte si s nami chrumkavé jahody, maliny a marhule, ktoré nahradia všetky zemiakové čipsy.

Nielenže je sušené ovocie chutné, ale je aj zdravé a ľahko stráviteľné. Prečo si ho teda nevyrobíte sami doma? Nebojte sa, nemusíte vlastniť na to určené sušičky. Existuje totiž množstvo iných spôsobov, ako môžete túto sladkú pochúťku pripraviť. Na sušenom ovocí je skvelé to, že sa hodí takmer do každého jedla. Či už si ním ozdobíte koláč, pridáte do čaju alebo domácej zmrzliny. Ak sa vám popri čítaní začali zbiehať slinky, pripravte si spolu s nami plátky chrumkavých sušených jahôd, malín či marhúľ, po ktorých sa budete zalizovať.

Chrumkavé jahody

Jahody obsahujú viac vitamínu C než pomaranče a sú ideálnou potravinou pre celkové zdravie a krásu. Okrem toho, že sa môžu pochváliť antioxidačnými vlastnosti, sú schopné chrániť kosti, pomôcť pri anémii a chudnutí, posilňujú srdce a chránia mozog pred poškodením.

Postup na prípravu jahodových čipsov: Jahody umyte, zbavte stopiek, poriadne osušte a nakrájajte na tenké plátky. Je na vás, aké množstvo čipsov si spravíte. Dajte si však pozor, aby ste ich nenakrájali na príliš tenké plátky. Nakrájané jahody rovnomerne poukladajte na plech tak, aby sa neprekrývali. pečte pri 80 stupňoch Celzia tri až štyri hodiny. Počas sušenia si do dvierok rúry vložte drevenú varešku, vďaka ktorej bude vlhký vzduch unikať von.

Chrumkavé marhule

Marhule obsahujú veľké množstvo vitamínov, ale aj celý rad minerálnych látok ako magnézium, draslík, horčík a zinok. Pozitívne vplývajú na trávenie, respiračné ochorenia,  zdravie očí a kostí. Sú skvelé pri zápaloch, kožných chorobách, no vďaka svojmu zloženiu dokážu spomaliť aj starnutie.

Postup na prípravu marhuľových čipsov: Marhule opláchnite minimálne hodinu vopred, aby sa vlhkosť jednoduchšie odparovala. Nakrájajte ich na menšie časti a vložte ovocie do cedníka, kde ho nad parou držte 15 minút. Pokrájané marhule zakryte uterákom a nechajte odstáť 45 - 60 minút. Medzitým si pripravte plech na pečenie, ktorý vysteľte papierom. Marhule napokon nakrájajte na tenké plátky, poukladajte ich na plech a pečte pri 60 stupňoch Celzia osem až deväť hodín.

Chrumkavé maliny

Maliny sú jednými z mála bobúľ, ktoré obsahujú významnú časť živín, ktoré telo potrebuje. Patrí sme predovšetkým vitamín C, ktorý posilňuje imunitu a odstraňuje toxíny z tela. Sušené maliny sú vynikajúcimi bojovníkmi proti rakovine, nadbytočným kilám, ale aj žalúdočným problémom. Takisto pozitívne pôsobia na plodnosť, sexuálne zdravie, pokožku, vlasy a ekzém.

Postup na prípravu malinových čipsov: Malinové bobule môžete rozkrojiť na polovicu alebo nechať vcelku. Rozložte ich na plech vystlaný papierom a pečte na 60 stupňov Celzia štyri až šesť hodín. Hotové sušené ovocie skladujte na tienistom mieste.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 17:05