Výber avokáda nie je žiadna veda, stačí si všímať pár detailov.pexels
StoryEditor

Takto si vyberiete vždy dobré avokádo. Už nikdy nekúpite nezrelý ani prezretý kus

20.07.2022, 18:00
Recepty a tipy

Avokádo sa v posledných rokoch stáva obľúbenou potravinou. Vynikajúca konzistencia a síce typická, no nie príliš výrazná chuť, umožňuje avokádo konzumovať na sladko aj na slano. No ako si správne vybrať? Ako má vyzerať avokádo, ktoré chcete konzumovať už dnes? A čo v prípade, že je avokádo príliš tvrdé? Poradíme vám.

Výber toho ideálneho avokáda nie je žiadna veda. Musíte však vedieť, či si kupujete avokádo, ktoré chcete pripraviť ešte dnes, alebo ho budete jesť až o pár dní.

Šupka

Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným prekvapeniam pod šupkou, všímajte si jej vzhľad. Avokádo, ktoré má šupku akokoľvek poškodenú, nechajte radšej v predajni. Jemne avokádo stlačte a hmatom zistíte, či je rovnomerne tvrdé, alebo naopak mäkké. Rovnako zlým signálom môže byť to, ak ucítite priehlbinu medzi šupkou a dužinou. Poťažkajte si v ruke avokádo a zistíte, či jeho váha zhruba zodpovedá jeho veľkosti. Ak bude veľké avokádo príliš ľahké, zrejme už ide o plod, ktorý je vo vnútri poškodený. Ideálna farba avokáda je svetlo zelená až tmavá, a to v závislosti od odrody. Zelené avokádo s tmavými škvrnami pôjde s najväčšou pravdepodobnosťou priamo do bio odpadu.

Spotreba

Ak ste sa rozhodli pripraviť si dnes na večeru guacamole, je nevyhnutné siahnuť po dozretom mäkkom avokáde. Stačí, keď ho stlačíte medzi dvoma prstami a hneď budete vedieť, či ste natrafili na zrelý plod. Z tvrdého totiž nič nevyčarujete a ani jeho chuť vás zrovna neosloví. Naopak, ak ste práve v obchode a robíte si týždenné zásoby a nemáte žiadne konkrétne plány, úplne vám postačí tvrdé avokádo. Skladovať ho môžete aj niekoľko dní. Pozor, nie však v chladničke. Studené prostredie nemá avokádo rado a dozrieť ho nechajte jednoznačne na kuchynskej linke. Pri izbovej teplote zvykne avokádo dozrieť do troch až siedmich dní. Proces dozrievania urýchli, ak ho položíte medzi iné ovocie. Napríklad k jablkám.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 03:13