Ak máte dosť paradajkových šalátov, máte uvarený aj domáci kečup a pretlak a v záhrade sa to červenou stále hmýri, skúste si pár paradajok zamraziť. V zime budete mať veľkú radosť z toho, že pripravujete pokrm zo zásob z vlastnej záhradky.
Blanšírovanie
Kým však paradajky zamrazíte, je nevyhnutné urobiť pár krokov preto, aby si zachovali farbu a chuť. Blanšírovanie je jedným z nich. Umyté paradajky si v spodnej časti narežte do kríža a vložte ich na pol minúty do vriacej vody, následne ich z vody vyberte a hneď schlaďte v miske s ľadovou vodou. Pre väčší efekt môžete do misky vložiť aj pár kociek ľadu. Po tomto úkone paradajku ľahko zbavíte šupky a môžete ju zamraziť. Keď sa rozhodnete pre tento spôsob úpravy, môžete paradajky v zime plniť a zapekať jedna radosť.
Mrazený pretlak
Z paradajok si môžete urobiť aj chutný, no predovšetkým domáci paradajkový pretlak. Paradajky vopred uvarte, rozmixujte, nechajte vychladnúť a následne uskladnite v nádobkách. Ideálne bude, ak si možno vopred premyslíte na čo budete pretlak používať a podľa toho zvoľte aj veľkosť misky do ktorej ho prelejete. Na polievky zvoľte väčšie nádoby, na omáčky postačia oveľa menšie. Za skúšku tiež stoja paradajky nakrájané na kúsky. Tie si tiež vopred oblanšírujte podľa návodu vyššie a nakrájajte na menšie kocky. Po rozmrazení ich už len zľahka ohrejete, dochutíte a po pár minútach máte pripravenú pochúťku na brusketu.