Cheesecake s piškótami
Suroviny na 12 porcií:
Korpus:
· 200 g piškót (cukrárskych alebo guľatých)
· 4 lyžice šľahačkovej smotany (33 %)
· 100 g masla
Plnka:
· 200 ml šľahačkovej smotany (33 %)
· 250 g mascarpone
· 200 g práškového cukru
· šťava z polovice citróna
· 15 g želatíny
· 400 g očisteného melóna (rôzne druhy)
· 1 balíček číreho tortového želé
1 Piškóty dáme do vrecka a valčekom rozdrvíme najemno. Presypeme ich do misky a zvlhčíme smotanou, necháme asi 5 minút odležať. Potom pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme pevnú hmotu, ktorú natlačíme na dno obdĺžnikovej formy.
2 Smotanu vyšľaháme na pevnú šľahačku. Mascarpone zmiešame s cukrom a citrónovou šťavou, primiešame šľahačku. Želatínu nasypeme do 100 ml studenej vody a za stáleho miešania privedieme skoro k bodu varu. Horúcu ju vlejeme do pripravenej náplne a dobre premiešame.
3 Hotovú plnku rozotrieme do formy s nepečeným korpusom a povrch uhladíme, uložíme do chladničky stuhnúť. Melóny očistíme, nakrájame na plátky a kocky, ktoré naukladáme rovnomerne na povrch stuhnutej plnky.
4 Tortové želé pripravíme podľa návodu na obale a teplé ho nalejeme na povrch rezov. Uložíme do chladničky stuhnúť a po stuhnutí nakrájame na jednotlivé porcie.
Mrazený krém
Suroviny na 8 porcií:
· 500 g červeného melóna
· 300 g žltého melóna
· 2 žĺtky
· 100 g krupicového cukru
· 50 g medu
· šťava z 1/2 citróna
· 250 ml šľahačkovej smotany
· 30 g mliečnej čokolády
· medovka na ozdobu
1 Oba melóny zbavíme semienok, z dužiny vykrojíme niekoľko guľôčok a odložíme ich na záverečné ozdobenie. Zvyšný červený melón nakrájame na malé kúsky, žltý rozmixujeme.
2 Žĺtky vyšľaháme vo vodnom kúpeli s polovicou cukru, medom a s citrónovou šťavou do hustej peny. Zo smotany a zvyšného cukru vyšľaháme tuhú šľahačku, ktorú vmiešame do vychladnutej žĺtkovej peny.
3 Do smotanovej hmoty pridáme žlté melónové pyré aj pokrájaný červený melón a všetko dobre premiešame. Krém rozdelíme do formičiek alebo téglikov a necháme v mrazničke zmrznúť.
4 Čokoládu narežeme škrabkou na hobliny. Pred podávaním formičky kratučko ponoríme do teplej vody, zmrznutý krém vyklopíme na tanieriky, ozdobíme melónovými guľôčkami, hoblinami čokolády a lístkom medovky.
Jogurtové tortičky
Suroviny na 6 porcií:
Korpus:
· 160 g orieškového müsli
· 100 g bielej čokolády
· olej a práškový cukor na formičky
Plnka:
· 200 g bieleho jogurtu
· 50 g práškového cukru
· šťava a kôra z 1 limetky
· 150 ml šľahačkovej smotany
· 12 g želatíny (6 plátkov)
· 1 oranžový melón
1 Müsli zmiešame s rozpustenou čokoládou a necháme ju chvíľu nasiaknuť. Guľaté formičky bez dna s priemerom 8 cm vymastíme olejom a vysypeme práškovým cukrom. Potom ich postavíme na tácku a dno vyplníme nepečenou zmesou.
2 Melón očistíme a pomocou vykrajovača na melón z dužiny vytvoríme guľôčku. Zvyšný melón nakrájame na kúsky.
3 Jogurt zmiešame s cukrom, limetkovou šťavou a s nastrúhanou kôrou. Smotanu vyšľaháme na pevnú šľahačku. Želatínu namočíme do 100 ml studenej vody a necháme napučať. Potom ju zahrejeme takmer k bodu varu a horúcu ju vlejeme do pripravenej plnky. Vmiešame vyšľahanú šľahačku a na kúsky nakrájaný melón.
4 Plnku rozdelíme do formičiek a uložíme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí formičky odoberieme a tortičky ozdobíme guľôčkami melóna.