Leto je už v plnom prúde a keďže teplomery praskajú od vysokých čísel, mnohí z vás sa už pomaly chystajú na dovolenku k moru. Niektorí sa však tento rok rozhodli zostať doma, čo tak usporiadať grilovačku? Aby ste si špekáčiky či grilované krídelká vychutnali čo najviac, pripravili sme si pre vás niekoľko receptov na chutné dresingy, ktoré sa hodia k mäsu, zelenine, ale aj syru.
Avokádový dresing výborný k mäsu, ale aj zelenine
Budete potrebovať:
2 ks zrelého avokáda
1 ks šalotku
200 g ricotty
1 PL lyžicu limetkovej šťavy
3 PL lyžice domácej majonézy (podľa potreby)
mletý koriander
soľ a korenie
Postup: Obe avokáda rozkrojte na polovicu, vyberte kôstky a mäkkú dužinu vydlabte do misky. Spolu s nakrájanou šalotkou rozmixujte a postupne pridávajte ricottu, limetkovú šťavu a koriander. Po mixovaní dochuťte zmes soľou a korením. Ak sa vám bude dresing zdať príliš hustý, môžete doň pridať domácu majonézu.
Medovo-horčicový dresing k mäsu či šalátu
Budete potrebovať:
115 g bieleho gréckeho jogurtu
60 g dijonskej horčice
3 až 4 PL medu
60 ml olivového oleja
2 PL citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie
Postup: V miske zmiešajte jogurt, horčicu, med a olivový olej tak, aby sa všetky suroviny spojili. Napokon do zmesi primiešajte citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a dochuťte soľou a korením.
K rybám je výborný dresing z cvikle
Budete potrebovať:
200 g varenej cvikle
2 strúčiky cesnaku alebo jednu menšiu šalotku
1 ČL čerstvého zázvoru
100 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
citrónová šťava
soľ a mleté biele korenie
Postup: Cviklu uvarte v osolenej vode a nechajte vychladnúť. K nastrúhanej cvikle pridajte prelisovaný cesnak a zázvor nastrúhaný na jemno. Všetko spolu premiešajte a postupne do zmesi nalejte smotanu. Dochuťte soľou, citrónovou šťavou a korením.
Dresing zo sliviek ideálny ku grilovanému syru
Budete potrebovať:
6 ks zrelých sliviek
6 ks sušených marhúľ
2 PL kryštálového cukru
1 dcl voda
1 ks škoricové drievko
2 PL med
limetková šťava
rastlinný olej
Postup: Slivky a marhule nakrájajte na menšie kocky a uduste ich na rozpálenej panvici. Pridajte k nim cukor, škoricu a med. Varte dovtedy, kým zmes nenadobudne džemovú konzistenciu. Napokon sceďte a pomocou lyžice pretlačte všetky mäkké časti. Omáčku dochuťte limetkovou šťavou.
Dresing so syrom s modrou plesňou ku grilovaným krídelkám
Budete potrebovať:
150 g syru s modrou plesňou
150 g kyslej smotany
3 PL domácej majonézy
citrónová šťava
1 PL nasekanej pažítky
Postup: Pomocou vidličky popučte syr najemno a vymiešajte s ostatnými ingredienciami. Podľa chuti pridajte korenie a soľ.