Grilovačka v lete nesmie chýbať, a preto si snami pripravte tieto chutné dresingy.unsplash
StoryEditor

Na túto grilovačku len tak nezabudnete: Najlepšie dresingy k mäsu, zelenine či syru

22.07.2022, 18:00
Recepty a tipy

Čo by to bolo za leto bez poriadnej grilovačky? Či už ste milovníkmi grilovaných krídeliek, zeleniny alebo naopak syrov, k ich oživeniu vám bude stačiť správny dresing. Na prípravu každého z nich nepotrebujete nič špeciálne, stačí iba to, čo bežne nájdete v chladničke.

Leto je už v plnom prúde a keďže teplomery praskajú od vysokých čísel, mnohí z vás sa už pomaly chystajú na dovolenku k moru. Niektorí sa však tento rok rozhodli zostať doma, čo tak usporiadať grilovačku? Aby ste si špekáčiky či grilované krídelká vychutnali čo najviac, pripravili sme si pre vás niekoľko receptov na chutné dresingy, ktoré sa hodia k mäsu, zelenine, ale aj syru.

Avokádový dresing výborný k mäsu, ale aj zelenine

Budete potrebovať:

2 ks zrelého avokáda

1 ks šalotku

200 g ricotty

1 PL lyžicu limetkovej šťavy

3 PL lyžice domácej majonézy (podľa potreby)

mletý koriander

soľ a korenie

Postup: Obe avokáda rozkrojte na polovicu, vyberte kôstky a mäkkú dužinu vydlabte do misky. Spolu s nakrájanou šalotkou rozmixujte a postupne pridávajte ricottu, limetkovú šťavu a koriander. Po mixovaní dochuťte zmes soľou a korením. Ak sa vám bude dresing zdať príliš hustý, môžete doň pridať domácu majonézu.

 

Medovo-horčicový dresing k mäsu či šalátu

Budete potrebovať:

115 g bieleho gréckeho jogurtu

60 g dijonskej horčice

3 až 4 PL medu

60 ml olivového oleja

2 PL citrónovej šťavy

1 strúčik cesnaku

Soľ a korenie

Postup: V miske zmiešajte jogurt, horčicu, med a olivový olej tak, aby sa všetky suroviny spojili. Napokon do zmesi primiešajte citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a dochuťte soľou a korením.

image

Medovo-horčicový dresing je skvelý tak ako k mäsu, tak aj do šalátov.

unsplash

rybám je výborný dresing z cvikle

Budete potrebovať:

200 g varenej cvikle

2 strúčiky cesnaku alebo jednu menšiu šalotku

1 ČL čerstvého zázvoru

100 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

citrónová šťava

soľ a mleté biele korenie

Postup: Cviklu uvarte v osolenej vode a nechajte vychladnúť. K nastrúhanej cvikle pridajte prelisovaný cesnak a zázvor nastrúhaný na jemno. Všetko spolu premiešajte a postupne do zmesi nalejte smotanu. Dochuťte soľou, citrónovou šťavou a korením.

 

Dresing zo sliviek ideálny ku grilovanému syru

Budete potrebovať:

6 ks zrelých sliviek

6 ks sušených marhúľ

2 PL kryštálového cukru

1 dcl voda

1 ks škoricové drievko

2 PL med

limetková šťava 

rastlinný olej

Postup: Slivky a marhule nakrájajte na menšie kocky a uduste ich na rozpálenej panvici. Pridajte k nim cukor, škoricu a med. Varte dovtedy, kým zmes nenadobudne džemovú konzistenciu. Napokon sceďte a pomocou lyžice pretlačte všetky mäkké časti. Omáčku dochuťte limetkovou šťavou.

image

Dresing zo sliviek sa skvele hodí ku grilovanému syru.

unsplash

Dresing so syrom s modrou plesňou ku grilovaným krídelkám

Budete potrebovať:

150 g syru s modrou plesňou

150 g kyslej smotany

3 PL domácej majonézy

citrónová šťava

1 PL nasekanej pažítky

Postup: Pomocou vidličky popučte syr najemno a vymiešajte s ostatnými ingredienciami. Podľa chuti pridajte korenie a soľ.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. november 2024 18:54