Naučte sa párovať ryby s vínom.Dreamstime
StoryEditor

Ktoré víno ku ktorej rybe? Naučte sa párovať ako profesionálky a očarte každú návštevu

15.07.2022, 12:00
Recepty a tipy

Pstruh, zubáč, kapor, losos, treska, tuniak… Ste milovníci rýb a svoju obľúbenú pochúťku radi doplníte pohárom vína? Poradíme vám, aké vybrať.

Podľa štruktúry a chuti mäsa delíme ryby do troch hlavných skupín, ku každej z nich sa hodí iný druh vína.

Nízkotučné druhy

Mäso nízkotučných rýb je veľmi jemné a sú preň typické nízke filety. Medzi tieto druhy patria napríklad morský vlk či ostriež. K týmto rybám si nalejte pohárik sviežeho bieleho vína, ktoré perfektne vyváži ich delikátnu chuť. Siahnuť môžete napríklad po Veltlínskom zelenom alebo španielskom šumivom víne Cava.

Stredne mäsité ryby

Ďalšiu skupinu predstavujú ryby so stredne pevným mäsom. To znamená, že ich filety sú silnejšie a pevnejšie. Do tejto kategórie patrí napríklad pstruh, treska, ale aj sumec alebo morský čert. Pri týchto druhoch nemusíte mať obavy, že by ste prebili ich chuť. Vyberajte preto stredne aromatické vína. Vhodnou voľbou bude suchý Rizling alebo Rulandské šedé, Chardonnay z Burgundska, prípadne Sauvignon Blanc z Nového Zélandu.

Veľmi mäsité druhy

K rybám s pevným mäsom, steakovou štruktúrou a výraznejšou chuťou, ako je losos, tuniak, makrela, žralok, sa najlepšie hodia bohaté biele vína s výraznou vôňou a chuťou, ale môžete skúsiť aj suché červené či ružové. Nalejte si Chardonnay, ktoré zrelo v barikových sudoch, ľahký Dornfelder alebo Rulandské modré. K chuťovo silným výrazným rybám ako sú slede, ančovičky či sardinky, voľte šampanské, suchý Rizling, Rulandské šedé alebo suché ružové.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 18:15