Niektoré druhy zeleniny sú výborné na chudnutie, trávenie či zdravie srdca, iné naopak na úzkosť, pozitívnu náladu a proti starnutiu. Pripravte si s nami zdravé, rýchle a jednoduché krémové polievky, na ktoré nepoužijete ani zrnko múky.
Hrášková polievka
Hrach je výborný na posilnenie imunity. Dodá vášmu telu potrebné množstvo bielkovín a tiež vlákniny. Konzumovať by ste ho mali aj kvôli jeho pozitívnym účinkom na krvný tlak, nervy či správne trávenie.
Budete potrebovať:
450 g mrazeného hrachu
500 ml zeleninového vývaru (nie bujónu)
1 cibuľu
10 lístkov čerstvej mäty
1 ČL olivového oleja, štipku soli
Postup:
Hrach nechajte pred varením trochu rozmraziť, aby nebol plný vody. Na rozpálenom oleji si v hrnci opražte nadrobno nasekanú cibuľu. Zalejte ju zeleninovým vývarom alebo vodou. Keď začne vrieť, pridajte hrach a mätu. Osoľte a podľa chuti môžete pridať aj čierne korenie. Keďže sa hrach varí veľmi rýchlo, polievku odstavte z ohňa približne po piatich minútach. Rozmixujte ju ponorným mixérom. Ak budete chcieť, môžete si ešte predtým vybrať par celých hráškov na ozdobu. Polievku môžete podávať s bielym jogurtom.
Brokolicovo - špenátová polievka
Kombinácia týchto dvoch zdravých potravín sa môže pochváliť vysokým obsahom vlákniny a omega-3 mastných kyselín. Špenát sám o sebe pozitívne vplýva na zápchu, znižuje tlak, vyhadzuje vrásky, no dokáže aj posilniť zrak či bojovať proti chudokrvnosti.
Budete potrebovať:
1 cibuľu
1 PL olivového oleja
500 g brokolice
450 g mrazeného listového špenátu
1,5 l vody
250 ml 12% smotany na varenie
1 väčší zemiak
2-3 strúčiky cesnaku
soľ a mleté čierne korenie
Postup:
V hrnci si na olivovom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte brokolicu, špenát, nakrájaný zemiak a chvíľku pražte. Napokon zalejte zmes vodou. Polievku okoreňte a varte približne 20 minút. Keď zelenina zmäkne, odstavte z ohňa a rozmixujte. Znovu ju vráťte nad oheň, pridajte roztlačený cesnak a smotanu. Nechajte prevrieť a môžete podávať.
Tekvicová hokkaido polievka
Táto krémová polievka je nízkokalorická, nízkotučná a neuveriteľne chutná. Tekvica hokkaido je univerzálna surovina, skvelo chutí v koláčoch, ale hodí sa aj k mäsu. Je výborná na zdravie očí, srdca a udržuje vaše telo mladé. Pozitívne vplýva aj na trávenie, pleť či kvalitu spermií.
Budete potrebovať:
800 g tekvice hokkaido
200 g mrkvy
2 ks petržlenu
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
soľ, mleté čierne korenie a kurkumu
Postup:
Tekvicu rozkrojte na menšie kúsky a pečte v rúre približne 20 minút pri 200 stupňoch. Nechajte ju vychladnúť, ošúpte ju a vydlabte semienka. V hrnci si na olivovom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte mrkvu, petržlen a napokon aj tekvicu. Zeleninu osoľte a okoreňte podľa chuti. Zalejte zmes vodou a varte približne 15 minút. Po dovarení ju rozmixujte a podávajte s opraženými tekvicovými semienkami.
Mrkvovo – cviklová polievka
Cvikla je druh zeleniny, ktorý je plná vitamínov a minerálov. Podporuje trávenie, udržuje vaše srdce zdravé a pozitívne vplýva na krvný tlak. Výborná je aj na zlepšenie nálady či pri diéte. Použiť ju môžete aj ako masku na žiarivú pokožku či hebké vlasy.
Budete potrebovať:
4 ks mrkvy
3 ks cvikly
2 strúčiky cesnaku
1 ks cibule
muškátový oriešok, kokosový tuk, soľ a bobkový list
Postup:
Mrkvu a cviklu najemno postrúhajte. V hrnci si na kokosovom tuku opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte k nej mrkvu, cviklu a muškátový oriešok. Zmes zalejte vodou, pridajte cesnak, soľ a bobkový list. Varte približne 15 minút, vytiahnite bobkový list a rozmixujte. Polievku môžete podávať s lyžicou mascarpone a limetovou šťavou.
Batátovo – karfiolová polievka
Batát alebo sladký zemiak pozitívne vplýva na krvný tlak či trávenie. Dokáže udržať vaše oči zdravé, posilňuje imunitu, ale najmä zmierňuje stres a úzkosť. Okrem toho je vynikajúci pre ľudí, ktorí majú problém s pamäťou či sústredením.
Budete potrebovať:
1 kus batátu a karfiolu
cesnak, bobkový list, soľ, čierne korenie a olivový olej
Postup:
Na rozohriatom oleji opražte na kocky nakrájaný batát a karfiol. Zalejte vodou, pridajte soľ, korenie a bobkový list. Varte približne 10 minút, pridajte cesnak, vytiahnite bobkový list a rozmixujte do hladka. Podávajte s parmezánom či semienkami akéhokoľvek druhu.