shutterstock.com
StoryEditor

Donúťme sa JESŤ zdravo! KONEČNE! Veď predsa, nejde iba o postavu, ale aj o naše zdravie

25.06.2019, 15:50
Recepty a tipy
Aj to sa dá radostne. Aj to chutí. Stačí sa len sústrediť na to, čo môžeme, nie na to, čo by sme nemali...

1. Alkohol sú kilogramy
Je to tak, všetci to vieme. Vraj zbytočne držíme diétu, keď si potom večer doprajeme pivko, drink alebo dva poháre vína. Hľadali sme všemožne, koľko kalórií má ktorý alkohol, našli sme a prerátali sme to na iné potraviny, aby nám bolo jasné, čo páchame na svojej postave, keď pijeme alkohol.

2. Sladkého sa zas úplne nebojte
Lebo sladká chuť patrí do spektra chutí, na ktoré sme zvyknutí a vynechávať ju úplne je smrť. Smrť zdravému stravovaniu, myslím. V tom sa odborníci zhodnú. Keď zo svojho jedálnička niečo odstránite úplne, vráti sa to ako bumerang, nabalený o absťák. Takže po týždni nesladkého sa nájdete na gauči, ako do seba tlačíte sladké pečivo, koláč, zmrzlinu, čokoládu, želatínové medvedíky alebo horúce granko... To nechceme. Chceme mať svoje chute pod kontrolou. Sladké je najlepšie dať si ráno. Kvôli cukru. Taliani nám v tomto môžu ísť príkladom, Francúzi tiež, ich raňajky sú plné nadýchaného maslového, mierne sladkého pečiva, k nemu jedia ovocie a pijú kvalitné kapučíno. Do sladka sú ochutené aj ovsené, pšenové alebo pohánkové raňajkové kaše.

​Ázijská kuchyňa zasa preferuje polievkové, teplé raňajky. O to viac si však dajú záležať na drobných dezertíkoch, ktoré sú pre našinca čistou konzistenciou cukru. Asi vedia prečo :-). Mnohé z nás považujú sladké za „šťastné“ jedlo. Je to odmena za ťažký deň, je to výnimočné jedlo na rodinnej oslave, na svadbe. Je to niečo, čo patrí ku kávičke. Sladké v nás vyvoláva radostné pocity, ktoré si v hlave pestujeme, ale žalúdok a celý organizmus zas až také euforické pocity nemajú, ak im cukor dávkujeme vo veľkom množstve... Skúste sa pozorovať a odmietajte sladké ponuky, ak vyslovene nemáte chuť. Časom a úpravou životosprávy zistíte, že vám sladké bude chýbať čoraz menej a nebudete ho potrebovať denne.

3. Tuky nie sú nepriateľ
Je to ako s cholesterolom. Je dobrý aj zlý, laicky povedané. Bez toho, aby sme tu vypisovali všetky tie dlhé cudzie slová, ktoré vysvetľujú, že dobrý tuk vlastne potrebujeme. Prosto treba jesť ryby, orechy, avokádo, slnečnicové semienka. Veľa sa hovorí aj píše o kokosovom oleji. Aj v dobrom, aj v zlom. Tak ho radšej nebudeme spomínať :-). Navyše, mäso na kokosovom oleji predsa len chutí ako... mäso na kokosovom oleji.

4. Jedzte podľa intuície
Poznáte tú vetu – telo si to vypýtalo. Intuitívne vedelo, čo mu chýba, a tak si to nejako vypýtalo. Mnohí bývalí vegetariáni spomínajú na deň, keď si po rokoch telo vypýtalo mäso a odvtedy ho znovu jedia... Tiež máte niekedy na niečo strašnú chuť? Niekedy až takú, že vyšlete najmladšieho člena rodiny do obchodu, aby to doniesol? :-) Naša intuícia je výsledkom všetkých našich buniek, nervových zakončení, duševného stavu. Je kombináciou všetkých výstupov a ak sme k sebe dostatočne vnímavé, dá nám – okrem ľudí, na ktorých by sme si mali dať pozor, okrem situácii, z ktorých treba vycúvať – jasne najavo aj to, čo by sme mali zjesť, ak nechceme, aby telo malo deficit.

5. Farby na tanieri sú super
Zelenina aj ovocie. Sú rôzne sfarbené, majú na náš organizmus rôzne účinky. Odborníci odporúčajú, aby sme počas jedného týždňa mali na tanieri všetky farby dúhy, a tak do seba dostali všetky komponenty zdravej výživy, ktoré potrebujeme, aby sme sa cítili dobre, plní energie. Napríklad ovocie, čo má fialovú farbu, je výborná prevencia proti demencii alebo cukrovke... Červené ovocie a zelenina, teda hlavne paradajky, pôsobí dobre pri prevencii proti niektorým druhom onkologických ochorení. Zelená farba je plná toľkých pozitívnych účinkov na naše zdravie, že by sme ju mali jesť na kilá... Ak sa vám nechce rátať kalórie, nepotrebujete schudnúť, len chcete dať svojmu telu to, čo ho udrží fit, dodržiavajte túto zásadu: s každým jedným jedlom zjedzte ovocie alebo zeleninu v dvoch farbách. Najlepšie sezónnu. Je to jednoduché, zapamätateľné a budete mať na tanieri pestro.

6. PRAVIDELNOSŤ a SPÁNOK sa oplatia
Žiada sa mi tu napísať, že aj žalúdok má mozog... Ale do trávenia je zapojené, celkom prirodzene, celé telo, takže žiadne prekvapenie sa nekoná. Keď budete raz jeden alebo dvakrát do dňa, telo si bude robiť zásoby, bude sa báť, ako dlho ho zas necháte bez jedla a metabolizmus prejde na šetriaci režim. Budete hladná a kilá sa smerom dole nepohnú. Ak začnete jesť pravidelne, naozaj v tých istých časoch počas dňa a prestávka medzi jedlami nebude dlhšia ako 4 hodiny, začnete pozorovať zmeny. Iste, treba jesť veľa zeleniny, ryžu, bulgur, treba dávať pozor na kombinácie ťažkých jedál, ale to všetko už viete.

Nebojte sa toho. Mám kamarátku, ktorá od septembra schudla 7 kíl. Varí si aj do práce, aby mala všetko, čo dá do úst, pod kontrolou. A jej muž len krúti hlavou. Doslova hovorí: „Tak ona furt niečo že..e a chudne, je to normálne?“ Ak vám ešte nikto nepovedal, že spánok je pri zdravom stravovaní dôležitý, nemáte kompletné informácie. Kvalitný a dostatočne dlhý spánok je pre metabolizmus rovnako dôležitý, ako je zásadné pravidelné stravovanie. Prečo? Lebo bez spánku je telo unavené. Je v strese. Potrebuje sa doplniť energiou, potrebuje mať istotu, že neskolabuje. Preto robí organizmus presne to isté čo vtedy, keď jete len raz alebo dvakrát za deň. Šetrí si energiu, vytvára si zásoby – rozumej tukové vankúše a kilogramy, ktorých sa vlastne chcete zbaviť. Pamätám si, že Silvia Lakatošová kedysi dávno v jednom rozhovore povedala, že keď potrebuje zhodiť pár kíl, veľa spí. Vedela prečo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:56