1. Nátierka z čerstvého syra s bazalkou
20 minút
Potrebujeme na 1 nátierku:
1 bielu cabattu, 300 g vychladeného čerstvého syra cottage, 2 PL olivového oleja, 1/2 zväzku bazalky, 1 menšiu červenú cibuľu, 1/2 ČL vínneho octu, soľ, mleté korenie, 1 červenú kapiu
Postup:
Ciabattu nakrájame na 12 až 16 krajcov. Tie opečieme v toustovači alebo nasucho v rúre. Medzitým si pripravíme nátierku. Zmiešame syr s olejom, octom, nasekanou bazalkou a cibuľou nakrájanou nadrobno. Na záver ju podľa svojej chuti osolíme a okoreníme. Nátierkou natierame plátky pečiva a navrch každého položíme pár krúžkov papriky.
2. Jogurtová nátierka s olivami
10 minút
Potrebujeme na 1 nátierku:
pohár čiernych, najlepšie pečených olív, 400 ml bieleho jogurtu, 1 téglik tučného tvarohu, zväzok jarnej cibuľky, soľ
Postup:
Z olív odstránime kôstky a rozdelíme ich na dve polovice. Jednu časť rozmixujeme s jogurtom a tvarohom, druhú polovicu nakrájame. Cibuľku umyjeme, odstránime skoro celú zelenú časť, nakrájame nadrobno a premiešame s ochuteným jogurtom. Osolíme, premiešame a posypeme nakrájanými olivami.
3. Olomoucká nátierka
10 minút
Potrebujeme na 1 nátierku:
2 balenia olomouckých syrčekov, 200 g masla, 2 PL francúzskej horčice, 1 väčšiu cibuľu, pár vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate, soľ, korenie, mletú rascu, čerstvý chlieb
Postup:
Syrčeky nahrubo nastrúhame, pridáme k nim zmäknuté maslo, horčicu, nadrobno pokrájanú cibuľku, petržlenovú vňať a ochutíme soľou, čerstvým mletým korením a mletou rascou. Všetko premiešame vidličkou, natrieme na čerstvý chlieb a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
4. Špenátová nátierka
15 minút
Potrebujeme na 1 nátierku:
200 g čerstvých listov mladého špenátu, 100 g topeného syra, 200 g lučiny, 1 strúčik cesnaku, soľ, čerstvo podrvené korenie, pečivo, vajce natvrdo, šunku alebo údeného lososa na ozdobenie
Postup:
Čerstvé lístky špenátu dobre vyperieme, dáme do hlbšej misy, zalejeme horúcou vodou a necháme dve minúty stáť. Vodu zlejeme, špenát necháme dobre odkvapkať v cedidle (alebo prebytočnú vodu vytlačíme) a zľahka rozmixujeme. Topený syr zmiešame s lučinou a prelisovaným cesnakom, vmiešame špenát a podľa chuti osolíme a okoreníme. Natrieme na kúsky pečiva a ozdobíme šunkou nakrájanou na pásiky, údeným lososom alebo nasekanými vajíčkami.