shutterstock.com
StoryEditor

Lahodné, svieže a zdravé šaláty tohto leta. Tieto určite musíte vyskúšať!

24.06.2019, 13:58
Recepty a tipy
Vhodné na ľahký obed, ale aj večeru. Šaláty už dávno nemusia byť jednoduché, práve naopak. Správne ingrediencie dokážu z na prvý pohľad obyčajných surovín vyčarovať skvelú a zdravú pochúťku, ktorá dodá vášmu telu potrebnú energiu.

Šalát z grilovanej zeleniny s ančovičkami a bryndzou

Príprava: 30 minút Grilovanie: 10 minút

Potrebujeme na 6 porcií:

150 g jarnej cibuľky

400 g cukety

400 g baklažánu

200 g červenej papriky

200 g žltej papriky

250 g hrudkovitého tvarohu

150 g ančovičiek

4 strúčiky cesnaku

soľ, mleté čierne korenie

olivový olej

bazalku

citrónovú šťavu

grilled vegetables salad shutterstock.com

Postup:

  1. Z papriky vyberieme jadierka a prekrojíme ju na štyri časti. Cuketu a baklažán pokrájame na plátky hrubé asi 1 cm, cibuľku prekrojíme na polovicu.
  2. Zeleninu potrieme trochou oleja a položíme na rozohriaty gril – papriku najskôr šupkou dole. Priebežne otáčame a grilujeme 8 – 10 minút. Cuketa a baklažán sú hotové skôr, paprike trvá dlhšie, kým zmäkne.
  3. Hotovú zeleninu dáme do misy. Pridáme pretlačený cesnak, ančovičky, olivový olej, soľ, korenie, pokvapkáme citrónovou šťavou a jemne premiešame. Necháme chvíľu postáť. Pred podávaním posypeme kúskami rozdrobenej bryndze a bazalkou.

Tip: Ančovičky môžeme nahradiť olivami.

 

Avokádový šalát s poľníčkom a paradajkami

Príprava: 15 minút Grilovanie: 3 minúty

Potrebujeme na 4 porcie:

2 avokáda

200 g cherry paradajok

1 žltú papriku

1 červenú cibuľu

300 g poľníčka

Zálievka

4 PL olivového oleja

1,5 PL bieleho vínneho octu

1 ČL medu

1 ČL hrubozrnnej horčice

1 strúčik cesnaku

soľ

mleté čierne korenie

avocado salad shutterstock.com

Postup:

  1. Avokádo prekrojíme, opatrne vyberieme dužinu a nakrájame na hrubšie plátky. Dáme grilovať z každej strany na pár minút.
  2. Paradajky rozpolíme, papriku nakrájame na kocky a cibuľu na tenké kolieska.
  3. Pripravíme zálievku: V menšej nádobe vymiešame olej, ocot, med, horčicu a pretlačený cesnak. Ochutíme soľou a čerstvo pomletým korením.
  4. Poľníček prepláchneme vodou cez sitko a necháme odkvapkať. Vložíme do misy, pridáme umyté a rozpolené paradajky, na kocky nakrájanú papriku a tenké kolieska cibule. Na šalát nalejeme zálievku, opatrne premiešame a rozdelíme na porcie.
  5. Na každú porciu poukladáme ugrilované plátky avokáda.

Top 5 náplní

-           paradajky, syr feta, bazalka, balzamikový ocot

-           paradajky, jarná cibuľka, koriander, limetková šťava

-           farebné papriky, kukurica, fazuľa, jarná cibuľka, cesnak

-           jahody, med, limetková šťava, mäta

-           broskyňa, med, syr feta, mäta

 

Šalát s grilovanou cuketou, kozím syrom a praženými arašidmi

Príprava: 30 minút Grilovanie: 2 minúty

Potrebujeme na 4 porcie:

500 g cukety

200 g rukoly

100 g kozieho syra

100 g nesolených arašidov

Marináda:

5 PL olivového oleja

1 PL medu

1 limeku

bazalku

mleté čierne korenie

soľ

grilled zucchini shutterstock.com

Postup:

  1. Cuketu nakrájame na asi 0,5 centimetrové plátky a grilujeme po oboch stranách približne 2 minúty. Preložíme do misky, pridáme zálievku, ktorú sme si pripravili zmiešaním olivového oleja, medu, limetkovej šťavy, nasekanej bazalky, soli a korenia. Zľahka premiešame a necháme odstáť, aby sa chute spojili.
  2. Na tanier poukladáme rukolu, marinovanú cuketu, kúsky syra a posypeme praženými arašidami.

Tip: Kozí syr môžeme nahradiť gorgonzolou.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 05:11