Šalát z grilovanej zeleniny s ančovičkami a bryndzou
Príprava: 30 minút Grilovanie: 10 minút
Potrebujeme na 6 porcií:
150 g jarnej cibuľky
400 g cukety
400 g baklažánu
200 g červenej papriky
200 g žltej papriky
250 g hrudkovitého tvarohu
150 g ančovičiek
4 strúčiky cesnaku
soľ, mleté čierne korenie
olivový olej
bazalku
citrónovú šťavu
Postup:
- Z papriky vyberieme jadierka a prekrojíme ju na štyri časti. Cuketu a baklažán pokrájame na plátky hrubé asi 1 cm, cibuľku prekrojíme na polovicu.
- Zeleninu potrieme trochou oleja a položíme na rozohriaty gril – papriku najskôr šupkou dole. Priebežne otáčame a grilujeme 8 – 10 minút. Cuketa a baklažán sú hotové skôr, paprike trvá dlhšie, kým zmäkne.
- Hotovú zeleninu dáme do misy. Pridáme pretlačený cesnak, ančovičky, olivový olej, soľ, korenie, pokvapkáme citrónovou šťavou a jemne premiešame. Necháme chvíľu postáť. Pred podávaním posypeme kúskami rozdrobenej bryndze a bazalkou.
Tip: Ančovičky môžeme nahradiť olivami.
Avokádový šalát s poľníčkom a paradajkami
Príprava: 15 minút Grilovanie: 3 minúty
Potrebujeme na 4 porcie:
2 avokáda
200 g cherry paradajok
1 žltú papriku
1 červenú cibuľu
300 g poľníčka
Zálievka
4 PL olivového oleja
1,5 PL bieleho vínneho octu
1 ČL medu
1 ČL hrubozrnnej horčice
1 strúčik cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
Postup:
- Avokádo prekrojíme, opatrne vyberieme dužinu a nakrájame na hrubšie plátky. Dáme grilovať z každej strany na pár minút.
- Paradajky rozpolíme, papriku nakrájame na kocky a cibuľu na tenké kolieska.
- Pripravíme zálievku: V menšej nádobe vymiešame olej, ocot, med, horčicu a pretlačený cesnak. Ochutíme soľou a čerstvo pomletým korením.
- Poľníček prepláchneme vodou cez sitko a necháme odkvapkať. Vložíme do misy, pridáme umyté a rozpolené paradajky, na kocky nakrájanú papriku a tenké kolieska cibule. Na šalát nalejeme zálievku, opatrne premiešame a rozdelíme na porcie.
- Na každú porciu poukladáme ugrilované plátky avokáda.
Top 5 náplní
- paradajky, syr feta, bazalka, balzamikový ocot
- paradajky, jarná cibuľka, koriander, limetková šťava
- farebné papriky, kukurica, fazuľa, jarná cibuľka, cesnak
- jahody, med, limetková šťava, mäta
- broskyňa, med, syr feta, mäta
Šalát s grilovanou cuketou, kozím syrom a praženými arašidmi
Príprava: 30 minút Grilovanie: 2 minúty
Potrebujeme na 4 porcie:
500 g cukety
200 g rukoly
100 g kozieho syra
100 g nesolených arašidov
Marináda:
5 PL olivového oleja
1 PL medu
1 limeku
bazalku
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
- Cuketu nakrájame na asi 0,5 centimetrové plátky a grilujeme po oboch stranách približne 2 minúty. Preložíme do misky, pridáme zálievku, ktorú sme si pripravili zmiešaním olivového oleja, medu, limetkovej šťavy, nasekanej bazalky, soli a korenia. Zľahka premiešame a necháme odstáť, aby sa chute spojili.
- Na tanier poukladáme rukolu, marinovanú cuketu, kúsky syra a posypeme praženými arašidami.
Tip: Kozí syr môžeme nahradiť gorgonzolou.