Súčasné trendy vítajú tmavé výrazné pery za každých okolností.dreamstime/Puhhha
StoryEditor

Odhoďte respirátory, nahoďte rúž! Výrazné farby hlásia svoj veľkolepý návrat

28.04.2022, 10:00
Krása a móda
Dočkali sme sa a obdobie respirátorov je konečne, snáď aspoň na nejaký čas, minulosťou. Polička s takmer zabudnutými rúžmi tak dostáva zelenú a my sa pri líčení môžeme opäť sústrediť na podmanivo plné pery. Na ktoré farby rúžov by sme v obchodoch mali hodiť očkom?

Na krvavočervený rúž nedala dopustiť Marilyn Monroe a v súčasnosti po ňom rady siahajú aj slávne speváčky ako Taylor Swift a Rihanna. Mnohé z nás žijú v predstave, že takáto farba padne len ženám so svetlou pokožkou, opak je však pravdou. Nebojte sa zažiariť a choďte pokojne do tmavších farieb, pretože dnešné trendy sú zhovievavejšie než kedykoľvek predtým.

Červený rúž ako symbol elegancie

Samotný rúž nie je žiadnym moderným výstrelkom, ale je tu s nami už od pradávna. Prvé pokusy vznikli v starovekej Mezopotámii, keď Sumeri drvili drahokamy, aby tak vytvorili prášok s červeným odtieňom. Počas zlatého veku islamu zasa vynašiel kozmetológ a lekár Abu al-Qasim al-Zahrawi tvarovaný rúž.

V starovekom Egypte rúž zdôrazňoval sociálne postavenie a sofistikovanosť. Práve tam prvýkrát prišla s charakteristickým červeným rúžom Kleopatra, použila naň rozdrvené chrobáky a karmín. Podobne to bolo aj v Číne, kde sa pred 5000 rokmi stali cinabarit, nazývaný aj rumelka, živočíšny tuk a minerálny vosk jednými z prísad, ktoré sa taktiež používali na výrobu tónovacích rúžov.

Neskôr ako symbol vzdoru

V období stredoveku zažili červené pery dobu akéhosi temna, pretože cirkev ich označovala za diablovo znamenie a ženy mali byť automaticky posadnuté Satanom. Prinavrátili sa až počas renesancie za vlády Alžbety I., ktorá nimi chcela zvýrazniť svoje ryšavé vlasy a snehobielu pleť. V tom čase sa nalíčené pery znovu stali znakom vyššieho postavenia aristokratov. Avšak rúže sa v podobe, akú poznáme dnes, vrátili až tesne pred prvou svetovou vojnou.

Neviažte sa na pravidlá

Pamätáte si, keď nám vizážisti snáď v každom módnom časopise odporúčali, aby sme červené alebo sýte odtiene rúžov nosili výhradne večer a cez deň volili neutrálne farby? Tak toto pravidlo je už dávno pasé. Neexistuje žiadna príručka, v ktorej by sa písalo, že výraznejší rúž si môžeme dať iba na párty a nejakú výnimočnú udalosť. Móda nepodlieha predpisom, pestrosť a rozmanitosť sú viac ako vítané. Sýto-červená, vínovočervená, hravá fuchsia, tehlová červená či tmavo fialová bez obáv zapasujú každej z nás. Prvým krokom je však nezľaknúť sa zmeny a nenosiť rúž s pocitom, že je to už príliš.

Urobí väčšinu práce za vás

Okrem toho, že nás výrazné farby nádherne rozjasnia, po ich nanesení stačí použiť špirálu na oči a malé množstvo mejkapu, prípadne korektor na nedokonalosti. Ak ste náročnejšie a preferujete nápadnejší glam mejkap, venujte väčšiu pozornosť svojim očiam a ozvláštnite ich napríklad linkami či očnými tieňmi.

Súčasné trendy nič a nikoho neobmedzujú, takže smelo do toho – vyžarujte odvahu spolu s krehkým pôvabom zároveň.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 21:18