
Kým väčšina žien počas života vyskúša množstvo rôznych diét, japonské dámy s nimi majú len veľmi málo skúseností. Ich jedálniček tvorí množstvo zeleniny, polievky a tiež morské riasy, ktoré sú zdrojom množstva vitamínov a minerálov. Podľa dostupných informácií sa ženy v Japonsku dožívajú priemerne okolo 77 rokov, čo je celkom slušná bilancia. Možno je načase sa nimi inšpirovať.
Raňajky
Väčšina výživových poradcov sa zhoduje, že raňajky by ste v žiadnom prípade nemali vynechávať. Naštartujú váš metabolizmus, dodajú energiu potrebnú na činnosti, ktoré budete vykonávať. Mali by však byť zdravé a vyvážené. Nielen v Japonsku, ale aj iných ázijských krajinách sa jedávajú na raňajky polievky. Pre nás je to možno nepredstaviteľné, no aj podľa čínskej medicíny, je práve teplá polievka to, čo váš žalúdok po prebudení potrebuje. V Japonsku je veľmi obľúbená Miso polievka. Základom je vývar, morské riasy, pór, tofu a rôzne druhy zeleniny. Polievka vás zasýti, no nezaťaží váš tráviaci trakt a navyše obsahuje všetko, čo váš organizmus pre správny štart do dňa potrebuje.
Pestrosť na tanieri
To, čo určite stojí za zmienku, je pestrosť potravín, ktoré Japonky konzumujú. Ich jedálniček obsahuje veľmi málo mäsa, zato ryby, tofu a rôzne druhy zeleniny a ovocia sú bohato zastúpené. Na tanieri Im nechýba ani ryža či sója a tiež už spomínané morské riasy. Tie pôsobia nielen na zdravie, ale aj krásu. Sú bohatým zdrojom jódu, ktorý prospieva nielen pleti, ale aj vlasom. Kľúčom k štíhlej línii sú určite aj malé porcie a žiadne prejedanie sa. Aj samotné stolovanie je priam ukážkové. Japonky si užívajú každé sústo a stres rozhodne nepatrí k jedálenskému stolu. Skúste aj vy vaše hlavné chody dňa povýšiť na túto úroveň a majte z nich pôžitok.
Tuky
Strava Japoniek obsahuje len veľmi málo tukov. Omega 3 a 6 mastné kyseliny sú však naopak zastúpené veľmi dobre a to nielen vďaka rybám, ale aj morským plodom, ktoré sú v japonskej kuchyni často používané. Jedlá sú prevažne pripravované na grile, alebo sa pečú či dusia. Vyprážanie je len veľmi striedme.