Niektoré potraviny do mrazničky rozhodne nepatria.Shutterstock
StoryEditor

Mrazenie nie je vždy riešenie: Týmto potravinám viac škodí, než pomáha

15.02.2025, 08:00
Životný štýl

Mrazenie je ideálny spôsob, akým viete uchovať vaše potraviny dlhšie čerstvé, alebo zabrániť ich plytvaniu. Niektoré potraviny však do mrazničky rozhodne nepatria.

Niektoré druhy potravín mrazením vôbec nestrácajú na svojej kvalite, chuti či textúre. Sú však aj potraviny, ktorým práve takéto uskladnenie vôbec neprospieva. 

Ovocie a zelenina

Z ovocia a zeleniny máte najmä v lete často prebytky, ktoré neviete rýchlo spotrebovať. Niektoré z nich môžete pokojne zamraziť a vychutnávať si ich výnimočnú chuť aj v zime. Mraziť by ste však určite nemali žiadne plody, ktoré obsahujú príliš veľa vody, pretože to ovplyvňuje nie len ich chuť, ale aj textúru, kvôli ktorej sa stávajú úplne nejedlými. Do tejto kategórie patrí cuketa, rôzne druhy šalátov, paradajky, reďkovky, ale aj vodný melón či citrusové plody. Naopak hrozno, aj napriek tomu, že vodu obsahuje, je skvelé aj po zamrazení. Tá chuť vás určite prekvapí.

image

Ochutnajte mrazené hrozno.

dreamstime

Prílohy

Ostala vám ryža, cestoviny či varené zemiaky? Aj v tomto prípade vám odporúčame nájsť iný spôsob ako ich spotrebovať. Ani týmto potravinám totiž mráz a následné rozmrazovanie nerobí dobre. Okrem spomínanej textúry strácajú mrazením aj na chuti, nehovoriac o kvalite.

Elementy ženy: Renáta Názlerová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. február 2025 08:02