Sviatok všetkých svätých nemusí byť pre planétu katastrofou, prežite ho šetrnejšie.Shutterstock
StoryEditor

Šetrite prírodu aj peňaženky. Tu je niekoľko rád, ako Dušičky prežiť ekologicky

26.10.2024, 14:00
Životný štýl

Jeseň úraduje v plnom nasadení a s ňou prichádza aj Sviatok všetkých svätých, známejší ako Dušičky. Už ďalší víkend nastane čas, kedy si budeme pripomínať našich zosnulých a vyčleníme si čas na tých najbližších. Je dôležité uctiť si druhých, avšak netreba zabúdať ani na životné prostredie. To počas tohto sviatku skutočne poriadne trpí. Plastové kahance, umelé kvety či sviečky. Faktom je, že tieto dni sa dajú prežiť aj o niečo šetrnejšie. Tu je niekoľko rád, ako na to.

Už ďalší víkend v kalendári zasvieti prvý november, ktorý znamená jediné. Sviatok všetkých svätých. V Amerike ľudia v tomto období oslavujú Halloween, u nás sa na túto tradíciu pozeráme celkom inak. Chodíme po cintorínoch, stretávame sa s blízkymi a pripomíname si tých, ktorí tu už s nami nie sú. Mnoho ľudí tento sviatok zbožňuje, pre iných zasa predstavuje veľkú dávku úzkosti či smútku. O radách, ako prežiť Dušičky sme už hovorili. Dnes sa zameriame na to, aby rovnako ako my nesmútila aj príroda okolo nás.

Materiály sú na prvom mieste

Prvou, celkom jednoduchou radou je to, aby ste skúsili vsadiť na prírodné materiály. Pred umelými napodobeninami kvetov uprednostnite radšej tie živé. Aj keď nie vždy je to možné, aj minimálna zmena sa počíta. Skvelou voľbou okrem rezaných kvetov sú aj tie črepníkové či kytice z prírodných materiálov. Okrem toho, že šetria prírodu sú aj o niečo vkusnejšie a jemnejšie.

Pri materiáloch ešte chvíľu zostaneme. Skúste sa zamerať aj na vence, ktoré kupujete. Sú plné umelých zložiek, a tie nášmu okoliu rozhodne nepomáhajú. Prebuďte v sebe kreativitu a vyrazte napríklad do prírody. Vytvorte si veniec z lesných pomôcok. Som presvedčená o tom, že okrem toho, že pomôžete okoliu, vaša práca vám urobí aj oveľa väčšiu radosť.

Myslite aj na sviečky

Neodmysliteľnou súčasťou tohto sviatku sú aj sviečky. Niet pochýb o tom, že ich čaro je obrovské a jedinečné. Avšak aj zapálenie symbolického plamienku môžete urobiť ekologicky. Pokúste sa kupovať sviečky z recyklovateľných materiálov, uprednostnite sójové či bezobalové typy. Ideálnou náhradou plastu je napríklad sklo v kombinácii s kovovými vrchnáčikmi. Po takýchto kahancoch môžete siahnuť aj o rok a v takomto prípade pomôžete nielen okoliu, ale aj vašej peňaženke.

ANKETA
Uprednostňujete počas Dušičiek ekologické materiály?

Triedenie je základ

Ďalšou neoceniteľnou radou je aj to, aby ste nezabúdali odpad triediť. Aj keď ho chceme minimalizovať, je prirodzené, že sa mu tak úplne nevyhneme. Odpad sa snažte rozdeliť do vhodných kontajnerov a robte to hneď. Nezahadzujte špinavé zvyšky na zem, ale odložte ich tam, kam patria. Som si istá, že návšteva tichého miesta bude pre všetkých o niečo príjemnejšia, keď sa budeme prechádzať po čistom prostredí.

Začnite od seba, aj maličkosti sa počítajú

V neposlednom rade, nezabúdajte na seba samých. Myslite na to, že cintoríny navštevujete kvôli svojim blízkym a nie kvôli pretekom o krajšie zdobenie. Zostaňte skromní a s kvetinami či svietnikmi to nepreháňajte. Spomienka na dané osoby spočíva v modlitbe či v myšlienkach na nich. Materiálne veci  v podstate vôbec nie sú dôležité.

Taktiež, ak je to možné, na cintorín sa radšej prejdite. Denne využívame autá takmer neustále, príjemná prechádzka vám môže padnúť naozaj dobre. Na jednej strane ušetríte okolie aj financie, budete sa cítiť lepšie a redukujete tak aj nejaký ten smútok.

V každom prípade, možností ako prežiť ekologickejšie sviatky je  mnoho. Je len na nás, ktoré z nich budeme praktizovať. Pripomeňte si druhých, avšak nezabúdajte na to, že myslieť treba aj na prírodu a na okolie.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. október 2024 14:02