Sviatok všetkých svätých je pre mnohých smutný a náročný.Shutterstock
StoryEditor

Pripomeňte si druhých, ale nezabúdajte na seba. Tu je niekoľko rád, ako zvládnuť Dušičky

17.10.2024, 14:00
Životný štýl

Jeseň aktuálne úraduje v plnom nasadení a Sviatok všetkých svätých je za rohom. Pre mnohých je to ideálna príležitosť na stretnutie sa s najbližšími. Na druhej strane, pre iných tento sviatok predstavuje smútok, stres a veľké emočné vypätie. Aj keď pripomínanie si zosnulých je náročné, aj takéto momenty sa dajú zvládnuť. Tu je niekoľko rád, ako prekonať smútok a ako si sviatky aspoň do istej miery vychutnať.

Sviatok všetkých svätých je kresťanský sviatok, ktorý pripadá na prvého novembra. Ľudia na Slovensku si v tento deň pripomínajú zosnulých, s ktorými sa už museli rozlúčiť. Väčšina z nich navštevuje cintoríny, zapaľuje sviečky a stretáva sa s blízkou rodinou. Niektorí ľudia si chvíle s druhými dokážu užiť bez melanchólie, iní s tým majú oveľa väčší problém. Existuje niekoľko univerzálnych rád, ktoré rozhodne môžu pomôcť.

Je to pozitívny rituál úcty

V prvom rade, nezabúdajte na prioritnú myšlienku spomínaného sviatku. Zámerom Všetkých svätých je uctenie si pamiatky na blízkych ľudí. Znamená to, že aktom zapálenia sviečky alebo pre mnohých modlitbou, sa snažíte prepojiť s tými, ktorí tu už nie sú. Dávate im najavo, že na nich stále myslíte a vážite si ich. Skúste sa na situáciu pozerať pomocou tejto jednoduchej symboliky. Návštevou cintorína prispievate k pozitívnemu správaniu a prejavujete tak lásku a pokoru. Myslite na to, že konáte správne a je možné, že vám to pomôže cítiť sa lepšie.

Nie ste v tom sami

Nezabúdajte, že nikdy na nič nie ste sami. Napriek tomu, že ste danú osobu stratili, máte okolo seba zvyšok svojej rodiny a blízkych. Spoľahnite sa na to, že ste spolu a pokojne sa na druhých obráťte kedykoľvek to potrebujete. Možno sa potrebujete porozprávať alebo postačí vrúcne objatie. Prejavenie citov a náklonnosti nie je hanba, práve naopak. Je to zaručený spôsob ako sa cítiť lepšie a spokojnejšie. Snažte sa s blízkymi tráviť čo najviac času a zdieľajte spoločné myšlienky či pocity. Ventilácia je perfektný spôsob na uvoľnenie.

Dobrou radou zostáva aj to, aby ste v komunikácií nezachádzali príliš ďaleko. Nevracajte sa k bolestivým spomienkam, ktoré vám môžu ublížiť. Nebojte sa hovoriť o pozitívnych témach a snažte sa jeden druhého podporiť.
 

ANKETA
Je pre vás Sviatok všetkých svätých náročný?

 

Aj smútok je prirodzený

Na druhej strane však pamätajte na to, že smútok je prirodzený a život bez neho by asi nemohol fungovať. Ak cítite, že potrebuje prejaviť aj negatívne emócie, pokojne tak urobte. Možno sa musíte vyplakať alebo vyrozprávať. Je to prirodzené, aj toto môže byť cesta. Majte však na pamäti, že všetkého veľa škodí a snažte sa vo svojim myšlienkach nájsť balans. Príliš sa do melanchólie neponorte, pretože z nej nebudete vedieť vykĺznuť. Samozrejme, nikto od vás neočakáva, že pri návšteve cintorína sa budete usmievať. Nepotláčajte svoje emócie a precíťte ich presne tak, ako to práve potrebujete.

Myslite aj na seba

Aj keď počas týchto sviatkov si pripomíname druhých, dobrou radou je to, aby ste nezabúdali aj na starostlivosť o seba. Venujte dostatok času pohybu a svojim záľubám. Nezabúdajte na pobyt na čerstvom vzduchu a kvalitnú stravu. Aj keď na prvý pohľad sa zdá, že ide o drobnosti, v skutočnosti dokážu naozaj veľa. Faktom zostáva, že pohyb podporuje produkciu endorfínov, ktoré zlepšujú náladu. A to sa rozhodne môže hodiť.

Taktiež sa k sebe samým snažte byť láskavý. Nechcite od seba zázraky a pristupujte k sebe citlivo. Doprajte si čas, oddych a aj spomínaný smútok. Dôverujte si a aj z negatívnych emócií sa snažte vyťažiť maximum. Aj keď to možno znie nereálne, možné je skutočne všetko. Je to len o vás a vašom nastavení. Som si istá, že ak na ňom zapracujte, sviatky prežijete v oveľa väčšej spokojnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. október 2024 14:03