Naučte sa dokonalému separovaniu.Dreamstime
StoryEditor

Rady a triky, ako správne a šikovne triediť odpad. Plasty a kovy vám viac nezahltia domácnosť

22.07.2022, 09:00
Životný štýl

Do obchodov nosíme vrecia plastových fliaš, pretože od začiatku roka na Slovensku funguje zálohovanie nápojových PET fliaš a plechoviek. Naše domácnosti však stále zavaľuje odpad, ktorý je potrebné triediť. Prinášame vám užitočné rady, ako si prehľadne usporiadať domáce triedenie odpadu.

Keď sa opýtate ľudí, či v domácnostiach separujú odpad, obzvlášť po 1. januári všetci prikývnu – veď kto už nestál v rade pri nových automatoch na zálohované plastové fľaše a neťahal do obchodu aspoň vrecko plastových fliaš! Keďže od 1. januára na Slovensku zálohujeme nápojové PET fľaše a plechovky, na tento spôsob triedenia odpadu si už pomaly privykáme. Vo svojich domácnostiach však stále produkujeme odpad, ktorý je potrebné separovať aj mimo systému zálohovania. Veď koľko plastových, kovových a iných obalov si denne prinášame spolu s bežnými nákupmi?

Napriek tomu, že štyri pätiny ľudí (čo je 79 %) tvrdia, že napríklad plasty triedia vždy, neznamená to, že triedia všetky druhy plastových obalov, ktoré im v domácnosti vzniknú. Niektoré plastové obaly triedia lepšie, iné zase horšie. Pritom plasty tvoria najväčší podiel odpadu v našich domácnostiach, čo sa týka objemu.

Čo triedime najhoršie?

Z plastového odpadu najviac ľudí triedi nezálohované nápojové obaly a najmenej obaly z liekov. S triedením kovov sme na tom ešte o čosi horšie a problémy nám robia napríklad obaly zo sprejov, dezodorantov, alobal, ale aj obaly z paštét. Viac ako polovica ľudí tieto obaly stále netriedi a bežne končia v zmesovom odpade.

Šikovné triky pre triedenie v domácnostiach

Do zberu aj špinavé? Jemne znečistené obaly z plastu stačí opláchnuť úžitkovou vodou. Nie je nutné ich dôkladne umývať.

Stláčať či nie? Obaly z nezálohovaných plastov treba pred vyhodením do zbernej nádoby poriadne stlačiť alebo zošliapnuť a tak zmenšiť ich objem. Nestlačené obaly zaberajú zbytočne veľa miesta a oveľa skôr zaplnia odpadový kontajner alebo vrece. Netýka sa to zálohovaných potravinových PET fliaš, ktoré chceme vrátiť do automatu – tie, naopak, stláčať nesmieme.

Užitočný trik: Je to z kovu alebo z plastu? Obaly z cukroviniek alebo čipsov s lesklým povrchom neraz vyzerajú ako z alobalu, teda hliníka (kovové). Tu je malý trik, ako odhaliť, z akého sú materiálu: ak stlačíte hliníkový (teda kovový) obal, zostane v stlačenej forme. Ak stlačíte napríklad vrecúško od čipsov, vystrie sa naspať do pôvodného tvaru – je to teda plast a patrí do žltej zbernej nádoby na plast.

Triedime plasty

Plasty sa triedia do žltého kontajnera alebo vreca na triedený zber. Do kontajnerov alebo vriec na plasty patria:

  • plastové obaly z potravín (napríklad syry a údeniny), mrazených výrobkov, detskej výživy, tégliky od jogurtov, obaly z instantných jedál a cestovín, zo sladkostí a slaných pochutín;
  • fľaše z mlieka a mliečnych výrobkov, sirupov, oleja, octu;
  • obaly z tvrdého plastu od kečupu, majonézy a horčice;
  • obaly z kozmetických, hygienických výrobkov, pracích gélov a čistiacich prostriedkov;
  • plastové výrobky do domácnosti a detské hračky.

Triedime kovy

Triedenie kovov sa môže v jednotlivých mestách a obciach líšiť, preto sa pri triedení riaďte vždy pokynmi svojej obce. Ak má mesto alebo obec samostatné zberné nádoby (kontajner/vrecia) na kovy, prislúcha im červená farba.

Kovy môžeme zbierať spolu s plastmi a nápojovými kartónmi do spoločného žltého kontajnera alebo vreca.

V niektorých obciach sa kovy zbierajú spolu s nápojovými kartónmi, vtedy môže mať kontajner oranžovú farbu. Riaďte sa pokynmi svojej obce.

Do kontajnerov na kovový odpad patria:

  • hliníkové obaly – z cukroviniek, keksov, kávy, masla, margarínov, zo syrov;
  • kovové konzervy z paštét, zo sardiniek, z trvanlivých jedál;
  • hliníkové konzervy z nápojov s obsahom mlieka, alobal, kovové vrchnáky;
  • kovové obaly z potravy pre domáce zvieratá;
  • dezodoranty, laky na vlasy, spreje.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:53