Ak pociťujete stres, tieto pohyby tváre to o vás okamžite prezradia.Dreamstime
StoryEditor

Pozor na mimiku, prezradí viac, ako si myslíte. Tieto drobnosti odhalia, že ste v strese

11.09.2024, 12:00
Životný štýl

Život so sebou prináša rôzne situácie, a veľmi často aj tie náročné či stresujúce. Nie vždy je jednoduché ich statočne zvládať. Mnoho z nás pozná pocit, že často sa snažíme svoje emócie a prejavy vnútorných pocitov skrývať. Či už v práci, na pohovore, alebo na stretnutí. Ak často zažívate stresové situácie, na tieto pohyby tváre by ste si mali dávať pozor. Prezradia o vás, že vo vnútri prežívate intenzívny a zaťažujúci stres.

V dnešnej dobe sme stresu vystavení až príliš. Zaťažuje nás naša práca, prostredie, sociálne siete aj ľudia okolo nás. Nátlakové emócie prežívame pravidelne, aj keď niekedy si to vôbec neuvedomujeme. Faktom je, že naše telo často krát prezrádza mnoho aj za nás. Mimika často o našich emóciách dokáže povedať viac, ako my samy. Tu je niekoľko znakov, ktoré okamžite odhalia, že pociťujeme stres. Ak sa chystáte napríklad na pohovor alebo na prvé rande, dajte si na ne pozor. Ak sa s nimi naučíte pracovať, bude o niečo náročnejšie vás prečítať.

Pozor na pery

Prvým znakom, ktorý okamžite prezradí, že ste v strese sú zovreté pery. Ak ich neprirodzene stískate, nápadne ich olizujete alebo si do nich dokonca zahrýzate, niečo nebude v poriadku. Mnoho ľudí svoje pery začne dokonca vykrúcať či naťahovať. Ak nechcete stres prejaviť za nijakých okolností, toto konanie sa snažte minimalizovať.

Oči, ale aj obočie

Ďalšou časťou tváre, ktorú podvedome pri komunikácii využívame sú naše oči a obočie. Spozorovali ste niekedy, čo s nimi robia ľudia, ktorí sú v strese? Veľmi často sa stáva, že svoje obočie neprirodzene vraštia alebo neustále vyťahujú hore a potom zasa dolu. Ďalším znakom je aj neprirodzené zužovanie očí. Ak niečo takéto robíte, znamená to, že sa nadmieru sústredíte a taktiež to, že prežívate vnútorný nepokoj. Často zabúdame na to, že aj pohyby očí sú mimoriadne dôležité. Stres jednoducho odhalíte tak, ak osoba svojimi očami neustále a chaoticky pohybuje. Ak sa naopak človek dokáže hrdo pozerať na jeden bod a nemá potrebu neustále meniť objekty svojho pohľadu, je vyrovnaný a zrelaxovaný.

S očami neodmysliteľne súvisia aj naše mihalnice. Ak nimi príliš často žmurkáte, prezrádzate tým, zmätok a stres. Ak naopak druhú osobu pozorujete vyrovnane a pokojne, naznačuje to o vás presný opak.

Nezabúdajte na čeľusť

To, že pociťujete stres sa môže prejaviť aj na vašej čeľusti. Aj keď na prvý pohľad to môže znieť nereálne, je to skutočne tak. Častým zatínaním zubov a napínaním svalom toho o sebe hovoríte viac, ako by ste pravdepodobne chceli.  Snažte sa uvoľniť a zhlboka sa nadýchnuť.

Pri dychu by sme mali spomenúť aj to, že rovnako ako pohyby tváre, aj on o nás čo to značí. V prvom rade, ak dýchate zrýchlene, trhane alebo nepravidelne, pokoj ani náhodou nevyžarujete. Práve takéto správanie naznačuje, že ste v poriadnom strese. Často pomáha vedomé spomalenie a upokojenie sa. Ak sa napríklad nachádzate na pohovore, pokojne hovorte pomalšie a dýchajte o niečo výraznejšie. Som presvedčená o tom, že vám to pomôže.

Aj keď v náročných situáciách na takéto konania celkom zabúdame, faktom stále zostáva, že sú mimoriadne dôležité. Či už chcete zanechať dobrý dojem, alebo mať zo seba lepší pocit, pracujte na nich. Dbajte na každý pohyb svojej tváre. Postupným  a najmä trpezlivým tréningom sa vám podarí dosiahnuť takmer čokoľvek. Stačí len chcieť a odhodlane pracovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. september 2024 12:02