Zistite, čo si druhá osoba myslí pomocou neverbálnej komunikácie.Shutterstock
StoryEditor

Naučte sa čítať myšlienky druhých. Je to jednoduché, stačí spoznať reč tela

16.10.2024, 15:00
Životný štýl

Hovorí sa, že čítať myšlienky druhým nedokáže nikto. Avšak pravdou je, že do istej miery to dokážeme všetci. Stačí len detailne porozumieť neverbálnej komunikácií a stanú sa z vás hotoví profesionáli. Zistiť, čo si druhá osoba myslí nie je jednoduché, avšak ani nemožné. Vďaka týmto jednoduchým radám sa vám to podarí!

Denne komunikujeme s desiatkami ľudí a často to robíme celkom podvedome. Nepremýšľame nad tým, ako reagujeme ani nad tým, čo znamenajú reakcie druhej osoby. Ak však chcete o danej osobe zistiť viac, zamyslite sa. Skúste pri konverzácii spomaliť a sústreďte sa na detaily, ktoré vypovedajú mnoho. Zamerajte sa na to podstatné, som presvedčená, že aj z vás sa môžu stať komunikační majstri.

Chce komunikovať, alebo vôbec nie?

Prvý znak, ktorý hovorí o tom, či druhá osoba s vami chce komunikovať alebo nie je naklonenie tela. Ak sa osoba, s ktorou komunikujete nakloní vpred, má záujem o konverzáciu. Prejavuje tým podvedomú náklonnosť a fakt, že sa sústredí na to, čo hovoríte. Na druhej strane, ak sa osoba odkloní a zakláňa sa od vás ďaleko, symbolizuje to presný opak. Osoba, s ktorou debatujete, nemá záujem s vami hovoriť a nechce ďalej reč rozvíjať.

Ak náhodou spozorujete, že si človek dokonca prekrížil ruky, viete presne na čom ste. V takomto prípade je človek uzavretý a ani najmenej si vaše slová nepripúšťa. Taktiež to znamená, že sa pri vás necíti veľmi komfortne či uvoľnene. Ak má naopak ruky vedľa tela, prípade ich pri prejave používa, je to už niečo celkom iné.

Obyčajné pootočenie znamená mnoho

Ďalším znakom, vďaka ktorému sa vám podarí okamžite prečítať myšlienky druhým je klasické pootočenie ich tela. Aj keď sa to možno nezdá, práve takéto drobnosti môžu povedať veľa. Ak prídete do skupiny viacerých ľudí a ich telo a nohy sa neotočia smerom k vás, nie ste vítaný. Skupina ľudí by bola najradšej, keby s vami vôbec komunikovať nemuseli.

Naopak, ak svoje telo a najmä nohy pootočia smerom k vám, prijali vás. Chcú sa s vami rozprávať a váš príchod ich príjemne prekvapil.

Koľko priestoru zaberajú?

Stretli ste sa s tým, že niekto svojím prejavom doslova zaberal veľké množstvo priestoru ? Rozhadzoval rukami alebo sa neustále pohyboval z miesta na miesto? O takýchto ľuďoch môžeme tvrdiť, že sú poriadne sebavedomí. Sú si istí sami sebou a ani najmenej o sebe nepochybujú. Radi dávajú o sebe vedieť a samozrejme, plne si užívajú vašu pozornosť.

Na druhej strane je presný opak. Ľudia, ktorí stoja ako prikovaní na jednom mieste, ich hlava mieri dole a vo väčšine prípadov majú ešte aj prekrížené ruky. Ich postoj o nich vypovedá, že sebavedomí nie sú ani náhodou. Sú mimoriadne uzavretí a hanbia sa čo i len prehovoriť na niekoho iného. Ak ste sa v spoločnosti stretli s takýmito ľuďmi, od dnes viete, čo im približne beží hlavou.

Na prvý pohľad sa to možno nezdá, avšak neverbálna komunikácia o nás prezrádza veľké tajomstvá. Dávajte si pozor na to, ako sa hýbete a ako komunikujete. Zruční majstri o vás totiž odhalia viac, ako chcete sami povedať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. október 2024 15:02