Pri chudnutí nezabúdajte na niekoľko detailov, môžu byť naozaj podstatné.Shutterstock
StoryEditor

Chudnete, ale nevidíte výsledky? Príčina môže byť skrytá v týchto detailoch!

26.09.2024, 15:00
Životný štýl

Našu postavu, výzor a akékoľvek nedokonalosti riešime asi všetky. Za každých okolností chceme vyzerať dobre a je to úplne v poriadku! Mnoho žien so svojou váhou musí žiaľ dlhodobo bojovať. Snažia sa zhodiť a za nijakých okolností sa im to nedarí. Dôvody môžu byť skryté v úplných detailoch, o ktorých ste pravdepodobne netušili. Toto sú veci, ktoré by ste pri snahe o chudnutie radšej mali vynechať.

Vypracovanie vysnívanej postavy je beh na dlhé trate. Tak to jednoducho funguje. Ak niekde uvidíte rýchle skratky, pravdepodobne viete, že dlhodobo to fungovať nebude. Internet v dnešnej dobe je presýtený vymyslenými informáciami, nezmyselnými diétami či odporúčaniami. Často krát však skutočný dôvod, prečo sa vám nedarí schudnúť je skrytý niekde úplne inde. A to v úplných drobnostiach, na ktoré často zabúdame.

Milovaný, ale podceňovaný spánok

V prvom rade, spánok je kľúčový. Nezabúdajte na to, že bez dostatočnej regenerácie nezhodíte nijaké kilá. Na prvý pohľad sa môže zdať, že spánok v našej rutine zdravia nehrá nijakú úlohu. Avšak pravdou je presný opak. Od nočnej rutiny sa totiž odvíja ako psychická, tak aj fyzická pohoda a regenerácia. Navyše sa vám pri spánku výrazne mení hladina hormónov navodzujúcich pocit hladu a sýtosti. Môže sa teda stať, že sa po prebdenej noci budete na ďalší deň cítiť oveľa hladnejší. Čo naozaj nie je príjemný pocit. Odporúčaná dĺžka spánku pre dospelého človeka je zhruba sedem až osem hodín. Aj keď niekedy to je náročné, snažte sa na svoj oddych dostatočne dbať.

Pozor na nápoje

Ďalším bodom, na ktorým mnoho ľudí zabúda sú nápoje. Tekuté kalórie vás síce nezasýtia, avšak naše telo ovplyvnia naozaj výrazne. Často hovoríme o obyčajných nápojoch, ktoré pijeme takmer každodenne. Káva, minerálky, či džúsy. Myslite na to, že obyčajná káva bez cukru má oveľa menej kalórií ako napríklad sladené latte so šľahačkou. Taktiež buďte pozorní pri výbere sladených nápojov. Krabice, ktoré sa často tvária ako dokonale zdravé sú v skutočnosti natlačené veľkým množstvom cukrov. Dbajte na zloženie, premýšľajte a venujte sa samým sebe. Len v takomto prípade sa vám podarí dosiahnuť želané ciele.

Pri nápojoch by sme mali spomenúť aj to, že bez dostatočného pitnému režimu sa vám bude chudnúť naozaj ťažko. Myslite na to, že pitný režim je absolútne nevyhnutný. Opäť je však dôležité dbať na správny výber nápojov. Najideálnejší nápoj pre náš organizmus je klasická čistá voda alebo bylinkové čaje. Nimi nič nepokazíte a môžu byť pre vás veľmi prospešné.

Striehnite si bielkoviny

Ďalším častým problémom, najmä u nás žien je nedostatok bielkovín v strave. Dámy si často myslia, že čím menej potravín jedia, tým jednoduchšie sa im bude chudnúť. Pravdou však zostáva, že chudnutie je skryté v kalorickom deficite. Je preto dôležité aké potraviny vyberáte a o niečo menej podstatné je aké množstvo potravín zjete. Ak volíte výživné jedlá plné bielkovín, zasýtia vás oveľa viac ako jednoduché cukry plné nezdravých látok a kalórií. Myslite na to, pri varení či nakupovaní. Som presvedčená o tom, že sa vám to vyplatí!

Pri ženách sa často stáva, že skĺznu do extrémneho kalorického deficitu. Znamená to, že jedia ešte oveľa menej ako by pri chudnutí mali! V takomto prípade sa vaše telo dostane do hladujúceho módu, pri ktorom sa spomaľuje metabolizmus a nielen to. Zároveň sa budete cítiť unavenejšie, bez nálady a budú vás s veľkou pravdepodobnosťou trápiť častejšie chute. Pri dlhodobom hladovaní si pomaly, ale isto nazbierate aj neželané choroby. A to rozhodne ani jedna z nás dosiahnuť nechce.

Aj psychika dokáže zázraky

Poslednou radou, na ktorú sa často krát zabúda je psychická pohoda a mentálne rozpoloženie. Nezabúdajte, že psychika dokáže zázraky. Snažte sa robiť veci, ktoré vás bavia a trávte čas s ľuďmi, ktorých máte radi. Venujte sa pohybu, ktorý vás napĺňa a nastavte si myseľ tak, ako potrebujete. Verte mi, vďaka pozitívnemu prístupu a odhodlaniu dosiahnete oveľa viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. september 2024 15:02