Na kvalitný spánok potrebujete úplnú tmu.dreamstime
StoryEditor

Vyspali ste sa dobre? Ak nie, vinníkom môže byť svetelný smog, ktorý vo veľkom ničí spánok

12.09.2024, 17:00
Zdravie

Trvá vám dlho, kým zaspíte, v noci sa často budíte a ráno sa zobúdzate nevyspaté? Za nekvalitným spánkom sa môže skrývať čokoľvek, no najčastejším vinníkom je svetelný smog. Pozrite sa, ako sa môže váš život zmeniť vďaka tme.

V súčasnosti je ťažké zaistiť, aby ste mali v spálni úplnú tmu. Svetlo totiž vyžarujú telefóny, televízie, počítače, notebooky, ale aj žiarovky či verejné osvetlenia. Tmu však vaše zdravie potrebuje. Ak v noci nespíte dobre, budíte sa zo spánku alebo máte pocit, že ste sa nedostatočne vyspali, pravdepodobne ste počas spánku vystavené svetelnému znečisteniu alebo smogu, ktorý zvyšuje vašu bdelosť a oberá vás o tvorbu melatonínu. Pozrite sa, čo sa stane, ak začnete spať v úplnej tme.

Správna hladina melatonínu

Vďaka tme vie vaše telo, že sa chystáte na spánok. Aby ste sa vyspali kvalitne, hladina hormónu melatonín by sa mala počas noci zvýšiť. Ak však nespíte v úplnej tme, tento hormón naopak klesá. Snažte sa preto, aby ste mali izbe čo najväčšiu tmu. Zabránite tak vzniku nespavosti, oslabenej imunity či niektorým druhom nádorov.

Vplýva na psychiku

Tma vám pomôže si poriadne oddýchnuť a uvoľniť napäté telo. Vďaka nej sa zobudíte s dobrou náladou bez štipky podráždenia, nervozity či hnevu. Takýmto spôsobom vás tma ochráni pred nepríjemnou úzkosťou, depresiou a nadmerným stresom.

Nechcené priberanie

Okrem problémov so srdcom a hormonálnej nerovnováhy môžete kvôli nedostatočnému či nekvalitnému spánku trpieť aj nechceným priberaním. Ak teda držíte diétu, pravidelne cvičíte a zdravo sa stravujete, dajte si záležať na tom, aby ste mali spálni tmu. Inak si totiž chudnutie skomplikujete.

Tma nad zlato

Ak sa túžite kvalitne vyspať a nechcete trpieť žiadnymi zdravotnými problémami, snažte sa vo vašej spálni zaistiť tmu. Pred ľahnutím do postele vypnite televíziu, telefón nechajte vo vedľajšej izbe a vykašlite sa aj na nočnú lampu. Ak vám počas noci svieti verejné osvetlenie do spálne, zaobstarajte si rolety, žalúzie alebo tmavý záves. Takisto môžete použiť masku na spanie.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. september 2024 17:02