Nezabudnite sa po cvičení najesť.dreamstime
StoryEditor

Máte dotrénované? Po cvičení si naservírujte správne potraviny

28.01.2024, 14:00
Životný štýl

Ak patríte k ľuďom, pre ktorých je pohyb samozrejmosťou, iste niekedy čelíte otázke, aké jedlo si po samotnom tréningu dopriať. O tom, že je dôležité to čo jete a či vôbec niečo jete, vôbec nemusíme diskutovať. Doplňte stratené živiny a dodajte telu to, čo potrebuje. Nie len na regeneráciu, ale napríklad aj na budovanie svalstva.

Možností, aké jedlo si po tréningu dopriať je viac než dosť. Jedlo si pokojne pripravte vopred, nech môžete čo najskôr zahnať hlad.

Výživné jedlo

V prípade, že pravidelne cvičíte, mali by ste dbať na pravidelný prísun bielkovín. Tie si môžete dopriať aj bezprostredne po tréningu. Bielkoviny si na rozdiel od sacharidov telo neukladá do zásoby, preto je veľmi dôležité konzumovať ich v denne v dostatočných množstvách. Po tréningu sú ideálne vajíčka na akýkoľvek spôsob. Omeleta, volské oko, vajíčko na tvrdo či na mäkko. V kombinácii so zeleninou, prípadne kúskom celozrnného, alebo kváskového chleba. Skvelým jedlom po tréningu sú tiež akékoľvek ryby. Doprajte si ich so šalátom, alebo grilovanou zeleninou. Telu doprajete vzácne omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a tiež množstvo minerálov a vitamínov. Zdrojom bielkovín sú aj strukoviny či už fazuľa, sója, šošovica, alebo edamame bôby.

Rýchla pomoc

Ak ste si zatrénovali ďalej od svojho domova, pokojne si nejaký snack zoberte aj so sebou. Müsli, alebo proteínová tyčinka sú zdrojom okamžitej energie. Rovnako ako oriešky, alebo ovocie. Ovocie však konzumujte spolu s orieškami, prípadne orieškovým maslom. Táto kombinácia vás dostatočne zasýti.

Nielen na svaly

Ďalšími jedlami, ktoré sú sýte, no zároveň pomerne ľahko stráviteľné a pomáhajú nielen pri regenerácií, ale aj budovaní svalstva sú mliečne výrobky. Konkrétne tvaroh a grécky jogurt. Oba sú plné bielkovín a navyše obsahujú kazeín, vďaka ktorému sa do svalov postupne a dlhodobo dostávajú aminokyseliny. Nesmieme však zabudnúť aj vápnik, na ktoré sú obe tieto potraviny bohaté a pri cvičení je veľmi potrebný.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. máj 2024 18:08