Pozrite sa, ako jednoducho odstránite pleseň.dreamstime
StoryEditor

Pleseň z kúpeľne či kuchyne odstránite jednoducho: Pomôžu tieto chytré triky

17.10.2023, 09:00
Životný štýl

Objavila sa vám v byte či dome pleseň, no vy neviete, čo s ňou? Mali by ste vedieť, že táto huba môže vzniknúť kdekoľvek a kedykoľvek. Našťastie, aj keď vlhkosť, ktorú k životu potrebuje, sa síce nachádza všade, dobrou správou je, že sa s ňou dá bojovať. Pozrite sa, ako sa zbavíte plesní v domácnosti rýchlo a natrvalo.

Plesne potrebujú pre svoj život najmä nízku teplotu a vlhkosť. Najlepšie sa im darí na studenom povrchu stien, v rohoch, za sedacími súpravami, obrazmi alebo nevetranej kúpeľni. Ak im na to dáte podmienky, šíria sa nekontrolovateľnou rýchlosťou a vytvárajú škvrny, ktoré v žiadnom prípade nevyzerajú pekne. Vzniknúť môžu najmä vtedy, ak má váš byt či dom zlú izoláciu alebo nedodržujete správne hygienické návyky. Niektoré plesne nie sú škodlivé, no existujú aj také, ktoré môžu spôsobiť zápal priedušiek, astmu či alergickú reakciu. Aby vás podobné problémy nemuseli trápiť, pripravili sme si pre vás niekoľko trikov, vďaka ktorým sa ich môžete zbaviť.   

Pomôže klasika

Ak ste sa rozhodli, že sa pustíte do boja s plesňami, v prvom rade je dôležité ich správne odstránenie. S tým vám pomôže napríklad klasická handra či hubka. Vynikajúcou pomocníčkou však môže byť aj stará zubná kefka alebo drôtenka. Čo sa týka čistiacich prostriedkov, prípravok voľte podľa typu povrchu. Ak sa pleseň nachádza na dreve či sadrokartóne, nepoužívajte bielidlo, ale klasický sprej proti plesniam. Pri ostatných materiáloch si zaobstarajte prípravok na báze chlóru. Miesto, ktoré je postihnuté hubou by ste mali po vyčistení a opláchnutí aj poriadne vysušiť, aby ste zabránili jej opätovnému šíreniu.

Účinné sú aj bežné pomôcky

Spomínané prostriedky by ste mali použiť len v prípade, ak sa pleseň nachádza v pokročilom štádiu. Ak ju na stene či kúpeľňových špárach nenájdete príliš veľa, na pomoc si môžete zavolať jedlú sódu. Stačí, ak ju zmiešate s vodou a saponátom. Účinným prostriedkom pri boji s plesňou býva aj ocot, ktorý po nanesení nechajte postáť a napokon postihnuté miesto vydrhnite. Ak nepomôže ani jedno, ani druhé, vyskúšajte múdru hubu, ktorá sa živí plesňami. Funguje ako bielidlo, no je omnoho ekologickejšia a účinnejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 01:39