Orechové škrupiny sú skvelé na pleť aj vlasy.dreamstime
StoryEditor

Orechové škrupiny nepatria do koša: Vďaka svojmu obsahu vyživia vlasy a vyčistia pleť

16.10.2023, 17:00
Zdravie

Orechy majú všestranné využitie, sú chutné a predovšetkým zdravé. Vedeli ste však, že rovnaké účinky majú aj ich škrupiny? Keď budete najbližšie lúskať orechy, nevyhadzujte ich obal do koša. Škrupiny totiž dokážu vyživiť vlasy alebo vyčistiť pleť. Pozrite sa, aké liečivé účinky v sebe ukrývajú.

Viete, prečo by ste nemali vyhadzovať škrupiny z orechov do koša? Už v minulosti sa uchovávali, a to najmä kvôli svojmu obsahu. Orechové škrupiny v sebe totiž ukrývajú telu prospešné živiny, vitamíny a minerály. Pomôcť vám môžu s veľkým množstvom problémov, ako je napríklad suchosť vlasov či pórovitá pleť. Pozrite sa, čo ďalšie dokážu. 

Skvelé na chrípku či nádchu

Jeseň patrí k obdobiam spojeným s chrípkou, nádchou či kašľom. Aby ste sa vyvarovali týmto nepríjemných zdravotným problémom, mali by ste si pripraviť odvar z orechových škrupín. Nielenže si vďaka nemu prečistíte priedušky a vyliečite bolestivý kašeľ, ale môžete si posilniť aj žalúdok, močové cesty a odstrániť infekciu z tela. Na jeho prípravu vám postačí 12 orechových škrupín a pol litra vody.

Odvar na vyživenie vlasov

Odvar z orechových škrupín je skvelý aj na vlasy, ktoré dokáže spevniť, vyživiť a dodať stratenú farbu či lesk. Jeho príprava je rovnaká ako pri čaji z orechových škrupín až na to, že by ste doň mali pridať omnoho viac škrupín. Hotový odvar nechajte vychladnúť a premyte si ním vlasy. Opakujte niekoľkokrát do týždňa a výsledky uvidíte už po prvom použití.

Zbavia vás pórov a nečistôt

Orechové škrupiny môžu byť skvelými pomocníkmi aj pri starostlivosti o pleť. Nielenže čistia póry, ale zbavia vašu tvár všetkých nečistôt. Stačí, ak ich na jemno podrvíte a pridáte do mydla na tvár. Jemne si touto zmesou masírujte tvár, nechajte pôsobiť 10 minút a opláchnite.

Škrupinami k belšiemu chrupu

Túžite po bielych zuboch? Okrem bieliacich pásikov vám tento sen môžu splniť škrupiny z orechov. Podrvte 100 gramov orechových škrupín na jemný prášok, zalejte pol litrom vody a pomaly varte, aby masa zhustla na pastu. Napokon si ňou umyte zuby. Váš chrup je omnoho belší a krajší.

Pomôžu aj s inými problémami

Nejedna z vašich starých mám používala orechové škrupiny na rôzne zdravotné problémy. Či už to boli kŕčové žily, cukrovka alebo trombóza. Vráťte sa preto o niekoľko desiatok rokov späť a pripravte si elixír, napríklad na prečistenie ciev. Nasekajte škrupiny zo 14 orechov a namočte ich na dva a pol mesiaca do 450 mililitrov vodky. Každé ráno pred raňajkami užite polievkovú lyžicu tejto zmesi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 12:22