Vínnych mušiek sa dá zbaviť len ťažko. Pomôcť vám však môžu tieto tipy.archív
StoryEditor

Sú otravné a je ich čím ďalej, tým viac: Vykynožiť vínne mušky z vašej domácnosti môžete takto

05.09.2023, 09:00
Životný štýl

S vínnymi muškami sa nepochybne stretla už nejedna z vás. Áno, je to ten malý, čierny, otravný hmyz. Aj keď si myslíte, že stačí odstrániť prezreté ovocie z ich dohľadu, zbaviť sa ich nie je také jednoduché. Aby vám nestrpčovali život, pripravili sme si pre vás zopár typov, vďaka ktorým ich vykynožíte takmer okamžite.

Vínne mušky sú známe aj pod názvom octomilky. Tie patria k veľmi otravnému hmyzu. Láka ich najmä prezreté či hnijúce ovocie a zelenina, no radi sa pohybujú aj v oblasti koša či neumytého riadu. Aj keď budete robiť čokoľvek, čo bude vo vašich silách, z domácnosti sa ich len tak nezbavíte. Ak vínne mušky trápia aj vás, mali by ste vedieť, že vám v tomto prípade nepomôže mucholapka, zavreté okná a ani odstránenie prezretých potravín. Pozrite sa, čo na ne naozaj dokáže zabrať.

Dostatočná hygiena je základ

Síce je zložité zbaviť sa vínnych mušiek, no nie nemožné. Pomôcť vám môže predovšetkým dostatočná hygiena v domácnosti. Nielenže by ste si mali dávať pozor na otvorený kôš, ale rovnako tak je ho potrebné vynášať častejšie, a to najmä v teplejšom počasí. Ak sa rozhodnete položiť na stôl pokrájané ovocie či zeleninu pre deti, poriadne ju zakryte alebo ju uložte do chladničky. Takisto dbajte o časté čistenie drezu, hubky a handričky.

Nalákajte ich na to, čo majú najradšej

Pri octomilkách vám môže pomôcť aj pasca, ktorá sa dá vyrobiť z vecí, ktoré obľubujú najviac. Stačí, ak si zoberiete plastovú fľašu alebo zaváraninový pohár, naplníte ho vodou a šťavou z čerstvého ovocia či džúsom. Napokon ho prikryte potravinárskou fóliou, ktorú poprepichujte špáradlom. Takýmto spôsobom nalákate mušky do pohára, z ktorého už nevylezú a nebudú sa tak ďalej rozmnožovať.

Účinné môže byť aj víno

Ak nezaberie ani jeden z vyššie spomínaných typov, v tom prípade musíte siahnuť niečom ešte účinnejšom. Takýmto skvelým prostriedkom je víno, ktoré stačí naliať do misky, tú prikryť fóliou a poprepichovať. Ak náhodou nemáte po ruke víno, s kľudom siahnite po jablčnom octe a saponáte. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 08:49